Stručnjaci tvrde da će vas ovih 7 namirnica napokon spriječiti da se prejedate

Kada je riječ o dijetama i gubitku težine, snaga volje je svakako važna, no oslanjati se na nju nije pametno, jer kad ona jednom popusti, dolazi do nepotrebnog prejedanja koje nam vraća kilograme što smo ih u prethodnom razdoblju izgubili. No zašto do toga uopće dolazi?

Nova studija koju su proveli znanstvenici na Sveučilištu Rutgers u SAD-u pokazala je da prejedanje – a posebice prejedanje vrlo masnom hranom – nije uzrokovano manjkom čvrstine i volje, već nekontroliranim hormonalnim reakcijama uzrokovanima disbalansom u ljudskom mozgu.

Znanstvenici su ovaj eksperiment proveli na miševima – prvo su im reducirali količinu hormona GLP-1 u mozgu te ih zatim promatrali i otkrili da su se miševi počeli prejedati te su dobili veliku želju za hranom bogatom masnoćama. “To su dijelovi mozga koji kontroliraju i druge ovisnosti, kao što su uporaba droge i alkohola te pušenje cigareta”, rekao je jedan od znanstvenika.

Dakle, ipak nije problem u nedostatku volje kao takvom, već u onome što se događa u našem mozgu i s količinom naših hormona – pa si sad slobodno možemo skinuti mali teret krivnje s leđa. Ipak, uvijek postoji način na koji ćemo uspješno izgubiti kilograme, a ključ je u tome da se hranimo onim namirnicama koje će smanjiti pretjeranu želju za (pretežito masnom) hranom te će naš mozak održati zadovoljnim. Urednici magazina Eat This, Not That preporučili su ovih sedam namirnica koje će nam pomoći da se prestanemo nepotrebno prejedati.

Zeleni čaj

Zeleni čaj

Nova studija na Sveučilištu u Floridi pokazala je da što više masnog tkiva imamo na trbuhu, teže će nam biti kontrolirati vlastiti apetit. Stoga masno tkivo trebamo napasti zelenim čajem.

U istraživanju su sudjelovale dvije grupe, a sudionici koji su pili od 4 do 5 šalica zelenog čaja dnevno, u 12 su tjedana izgubili u prosjeku oko kilogram više od sudionika koji ga nisu pili. Znanstvenici su otkrili da jedinstveni katehini koji se nalaze u zelenom čaju potiču oslobađanje masnoća iz masnih stanica (osobito na trbuhu) te ubrzavaju kapacitete jetre da tu masnoću onda pretvara u energiju.

Kapučino s obranim mlijekom

Kad poželite pojesti čokoladicu ili dva-tri keksa, radije posegnite za kapučinom. I to za pravim kapučinom s obranim, a ne nemasnim ili polumasnim mlijekom. Konzumiranje pjenušavih pića i hrane može značajno smanjiti želju za slatkim i reducirati apetit, tvdre rezultati dvije zasebno provedene studije.

Čini se kako su naš mozak i crijeva dosta lakovjerni, pa ih unosom dodatnog zraka iz pjene vrlo lako možemo zavarati, jer upravo taj zrak nam stvara osjećaj sitosti, pa nemamo potrebu za dodatnim unosom hrane. Plus je i to što u pjeni, osim zraka, nema dodatnih kalorija, zbog kojih bi se mogli udebljati. Osobe koje ne podnose kofein, isti trik mogu postići konzumiranjem kokica.

Namaz od leće (i ostale mahunarke)

Mahunarke kao što su grašak, slanutak, leća i grah držat će vas podalje od ladice sa slatkišima sve do večere – sudeći prema istraživanju objavljenom u magazinu Obesity. Znanstvenici su otkrili da su se osobe koje su dnevno konzumirale šalicu (ili ¾ šalice) mahunarki dulje osjećale sitima nego one koje ih nisu konzumirale.

Hummus – namaz od slanutka, odličan je izbor ako želimo izbjeći nepotrebno prejedanje, a dobra stvar je i ta što sadrži mnoštvo proteina.Bonnie Taub-Dix, nutricionistica iz New Yorka, preporuča kombiniranje hummusa s povrćem koje je bogato vlaknima, kao što su na primjer mrkva ili celer.

Avokado

Avokado

Iako se prijedlog da dodate još malo masnoća u prehranu kad želite kontrolirati želju za masnom hranom može činiti kontradiktornim, ustvari uopće nije. Naime, konzumiranje umjerene količine monozasićenih masnoća, kao recimo onih iz maslinovog ulja, avokada ili orašastih plodova, dulje će vas držati punima i spriječit će želju za dodatnim obrocima.

Studija objavljena u magazinu Nutrition Journal otkrila je da se ispitanicima koji su svaki dan, uz ručak, pojeli pola svježeg avokada, za čak 40 posto smanjila želja za hranom satima nakon ručka.

Grčki jogurt

U grčom jogurtu nalazi se više kalcija nego u običnom jogurtu ili mlijeku, što je svakako dobra vijest za vaše raspoloženje. Naime, kalcij našem tijelu daje energiju, a našem mozgu naredbu za otpuštanjem neurotransmitera koji nam onda omogućuju osjećaj dobrog raspoloženja.

Upravo zato, nedovoljan unos kalcija kod ljudi može izazvati depresiju, anksioznost i razdražljivost. Grčki jogurt također sadrži mnogo više proteina nego običan jogurt, što ga čini savršenom namirnicom za mršavljenje i održavanje vitke linije.

Kokice (bez ulja)

Ispecite kokice (bez ulja i bez dodatka maslaca) i pojedite ih otprilike pola sata prije spavanja. Ugljikohidrati će potaknuti stvaranje serotonina, koji će vam dati osjećaj opuštenosti te vas spriječiti da kasno navečer zavirite u hladnjak ili sami pojedete vrećicu čipsa.

Banane

Banane

Ako imate naviku prejedanja u stresnim situacijama – ubuduće posegnite za bananama. Znanstvenici vjeruju da je depresija djelomično uzrokovana disbalansom crijevnih mikroba. Jednostavnije rečeno, budući da se gotovo 95 posto hormona sreće (serotonina) nalazi na trbuhu, a vi trebate hranu koja će vam podići razinu serotonina – treba vam namirnica savršena upravo za područje trbuha. A to je – banana.

Banane su jedna od najsavršenijih namirnica upravo za područje trbuha, zahvaljujući visokom sadržaju takozvanog otpornog šroba, pa kad ste tužni ili pod stresom – umjesto za čokoladom, posegnite za bananom ili dvije.

Feed me
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...