Ovu namirnicu morate imati u kuhinji: Jača imunitet, skida kilograme, sprječava tumor

Đumbir je namirnica koja se u prehrani koristi već nekoliko tisuća godina, primarno kao začinska biljka – no to nije jedina svrha za koju se koristi danas.

Ova tropska biljka čija stabljika neodoljivo podsjeća na trsku može narasti do visine jednog metra a specifična je po mesnatom, debelom i jako aromatičnom korijenu.

U Aziji je đumbir začin koji se svakodnevno koristi u tradicionalnom medicini kao prvo rješenje kod problema s probavom. Iznimnu učinkovitost đumbir pokazuje kod proljeva ili mučnine.

Iznimno bogatstvo hranjivim sastojcima trebalo bi biti razlog zbog čega bi upravo đumbir morao biti sastavni dio prehrane svakog čovjeka. Osim minerala, u 100 grama đumbira nalazi se 80 kcal od čega je 1,82 grama proteina, 0,75 grama masti te 18 grama ugljikohidrata.

Đumbir (Foto Agencija Zarapix : Pixaby)

Korijen đumbira obiluje kalijem, bakrom, manganom i magnezijem, ali i vitaminom C te vitaminima grupe B.

Đumbir je također vrlo koristan za poboljšanje cirkulacije krvi, ali i protiv niza upala zato što sadrži prirodna antiflamatorna svojstva.

Đumbir možete koristiti svježeg, u prahu ili kandiranog – i to u različitim kuhinjama, podjednako u slanim i slatkim jelima.

Vrlo je koristan kada se od njega kuha čaj koji će u ove hladnije jesenske dana poslužiti za jačanje imuniteta, ali i za gubitak nagomilanih kilograma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...