Ovu namirnicu morate imati u kuhinji: Jača imunitet, skida kilograme, sprječava tumor
![](https://i0.wp.com/www.antenazadar.hr/wp-content/uploads/2015/09/Đumbir-Foto-Agencija-Zarapix-Pixaby.jpg?fit=1260%2C835&ssl=1)
Đumbir je namirnica koja se u prehrani koristi već nekoliko tisuća godina, primarno kao začinska biljka – no to nije jedina svrha za koju se koristi danas.
Ova tropska biljka čija stabljika neodoljivo podsjeća na trsku može narasti do visine jednog metra a specifična je po mesnatom, debelom i jako aromatičnom korijenu.
U Aziji je đumbir začin koji se svakodnevno koristi u tradicionalnom medicini kao prvo rješenje kod problema s probavom. Iznimnu učinkovitost đumbir pokazuje kod proljeva ili mučnine.
Iznimno bogatstvo hranjivim sastojcima trebalo bi biti razlog zbog čega bi upravo đumbir morao biti sastavni dio prehrane svakog čovjeka. Osim minerala, u 100 grama đumbira nalazi se 80 kcal od čega je 1,82 grama proteina, 0,75 grama masti te 18 grama ugljikohidrata.
Korijen đumbira obiluje kalijem, bakrom, manganom i magnezijem, ali i vitaminom C te vitaminima grupe B.
Đumbir je također vrlo koristan za poboljšanje cirkulacije krvi, ali i protiv niza upala zato što sadrži prirodna antiflamatorna svojstva.
Đumbir možete koristiti svježeg, u prahu ili kandiranog – i to u različitim kuhinjama, podjednako u slanim i slatkim jelima.
Vrlo je koristan kada se od njega kuha čaj koji će u ove hladnije jesenske dana poslužiti za jačanje imuniteta, ali i za gubitak nagomilanih kilograma.