Na FrenjaFestu 2015 moći će se natjecati 100 igrača

Iz FrenjaFest radionice u organizaciji udruge “Babura” izašla su službena pravila turnira. Iako su pravila  koja vam ovdje donosimo kompromis pravila većine zadarskih kvartova, frenjarski duh je ostao:

1. Cilj igre je eliminirati sve suigrače, što se postiže pogotkom njihove frenje.

2. Igra počinje prvim bacanjem kojim se samo određuje redosljed drugog bacanja odnosno početka igre eliminiranja. Igrači bacaju frenje prema rupi sa suprotnog ruba terena sa ciljem da frenju što više približe rupi.

3. Igrač koji je bacio najbliže ili ubacio u rupu u prvom bacanju ostvario je pravo da u drugom bacanju baca zadnji (od strateške važnosti). Drugi najbliži rupi igra predzadnji, itd..

4. Drugim bacanjem započinje igra te igrači ponovo bacaju frenje u teren. Sada igrač koji je najbliži rupi ili u rupi u drugom bacanju igra prvi na način da puca udaljavajući se jednim pedljom ili zove visoku. Igrač koji je drugi najbliži rupi igra poslije prvog itd. i taj redosljed se zadržava tijekom čitave partije.

5. U slučaju baba odnosno jednake udaljenosti od rupe svi ponavljaju bacanje. Bacanje se ponavlja i u slučaju da više igrača ubace (uvenjaju) u rupu.

6. Svaki igrač mora prvo ubaciti svoju frenju u rupu i tek onda može eliminirati druge igrače.

7. Pedljevima se pravilno udaljava od točke gdje se nalazi frenja tako da se jedan prst stavi na točku gdje je bila frenja, a drugi na zapešće druge ruke s kojom se puca. Igrač mora koristiti udaljenost jednog pedlja ako igra s frenjom koja se nalazi u rupi ili prije nego je ubaci u rupu. Nakon što je igrač izašao iz rupe, mora se udaljavati dva pedlja od točke gdje je frenja.

8. Eliminacija tuđe frenje se postiže pogotkom iste, a ispucava se palcem iz šake ili bacanjem u slučaju visoke. Čipiranje, uzimanje frenje prstima i doticanje protivničke, je zabranjeno.

9. Sipa je prekršaj pomicanja prsta sa zaprešća za vrijeme pucanja frenje. Igrač gubi red igranja, a frenja se vraća na posljednje mjesto gdje je bila.

10. Korištenje frenje babure (velike frenje) je dozvoljeno samo kada igrač kaže visoka u trenutku kad je njegov red igranja. Igrač potpuno uspravljen baca baburu te mora čekati da ostali igrači odigraju, kako bi ju u sljedećem bacanju mogao zamjeniti za normalnu frenju. Visoka može biti i obična frenja, ne samo babura.

11. U toku igre igrač može promjeniti frenju bilo koje vrste, ali mora najaviti mjenjam frenju (ili samo mjenjam) u trenutku kada je njegov red za igru.

12. Ukoliko u toku igre frenja izađe u aut (van granica terena), igrač je dužan vratiti frenju na mjesto gdje je frenja prešla granicu terena.

13. Svaki igrač ima pravo na jedan potez osim ako ne ubaci frenju u rupu ili eliminira drugog igrača čime dobija pravo na još jedan potez.

Napomene:
• Za potrebe turnira FrenjaFest 2015 suci će motriti na eventualne pokušaje kršenja pravila te će imati pravo određivanja baba i auta kao i izricanja kazne preskakanja reda igranja u slučaju sipe i čipiranja.

• S obzirom da će FrenjaFest tereni biti očišćeni te s minimalno prepreka, uvedeno je pravilo sve za sve partije odnosno da se igrači nemaju pravo pozivati na pravila kastoš, kalamprst i sve sve sve.

Dodaci:
Kastoš je pravilo kojim se ostvaruje pravo na čišćenje terena od iglica, grančica, kamenja i sličnog u smjeru u kojem igrač namjerava pucati.
Kalamprst je pravilo kojim igrač kojeg je red za igru najavljuje pomicanje početne pozicije frenje za jedan pedalj lijevo ili desno od točke na kojem se nalazi frenja, a okomito na smjer u kojem će igrač pucati.
Sve sve sve je pravilo na koje se treba pozvati prije nego se protivnik pozove na kastoš ili kalamprst te se na taj način sprječava protivnika da ih koristi. Pozivanje na sve sve sve je dopušteno u trenutku kada je red na igrača koji bi se mogao pozvati na pravila kastoš ili kalamprst.

Na turniru će se moći natjecati 100 igrača. Prijave će početi u petak, 18.rujna, od 16h. Također, igrači će se na taj dan moći okušati i na natjecanju u preciznosti.

U subotu, 19.rujna, u 15h počinje veliki turnir od 20 skupina sa 5 igrača iz kojih će izaći po jedan igrač koji prvi ostvari 3 pobjede.

Nedjelja, 20. rujna je rezervirana za polufinale i finale. Iz polufinala odnosno 4 skupine sa 5 igrača u finale ulaze 4 igrača koji prvi ostvare po 3 pobjede.

U nastavku pročitajte cijeli program sa glazbenim dijelom:

PETAK 18.9.

16:00 Akreditiranje igrača, uigravanje
17:00 Natjecanje u preciznosti
22: 00 Boca Sound Sistem, razni DJ – evi

SUBOTA 19.9.

15:00 Biranje skupina i početak turnira
22:00 Nastup rock benda Lent (Primošten)

NEDJELJA 20.9.

16:00 Polufinale

Beatbox hero: Sandro XZY (Sl. Brod)
19:00 Finale
20:30 Dodjela nagrada
21:00 Nastup blues benda Jeremija & Prokletnici
(Sv. Filip & Jakov, Zadar)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...