Macarons kao oklada

Vikend u Termama Sveti Martin osim dobrog provoda donio mi je još jedan zanimljiv izazov.

Naime, prvu večer čekajući ostatak ekipe Tihana (Just cake the Cupcake) i ja smo se ulovili pričanja o hrani. Tko bi rekao, jelda?

Nakon desetak minuta moj strah od priprema slastica je bio toliko očigledan da je morala pasti neka oklada. I tako smo se Tihana i ja kladili da moram pokušati napraviti Macarons po njezinom receptu, te ako mi uspiju, točnije ne zalijepe se niti popucaju, da će kao nagradu smisliti desert po mojem guštu s mojim imenom.

Ako mi ne uspiju njezina nagrada je trebao biti neki slani recept s njezinim imenom i po njezinom guštu.

Malo je reći da sam po prvi puta u kuhinji bio pod stresom, ali oklada je oklada i primio sam se posla. Ukratko, dobio sam okladu! A kao nagradu Tihana je već pripremila po meni savršene muffine koji sadrže sve meni drage sastojke koje volim naći u desertima. Pogledati ih možete ovdje.

A sada malo o receptu. Tihanine upute su bile nepogrješive, ali to ne znači da se moje neiskustvo s desertima ipak nije odrazilo prilikom pripreme Macaronsa i prouzročilo neke probleme.

Naišao sam na 3 ključna problema koja su mi oduzela dosta vremena, pa ću ih sada podijeliti s vama da ne ponovite moje greške ako i sami prvi puta pripremate sličan desert.

Prva greška je bila izrada domaćeg bademovog brašna. Kupio sam oguljene bademe i mislio da ću ih uspjeti usitniti s električnom sjeckalicom u suho brašno. Naravno, to se nije dogodilo već sam dobio bademovu kremu! Nju sam zatim sa šećerom u prahu protiskivao žlicom kroz sito da spasim stvar i ne stanem s pripremom prije nego li sam uopće i počeo. To mi je nakon 15 minuta zezanja i uspjelo, a vama predlažem da kupite gotovo bademovo brašno i ne zafrkavate se s njegovom izradom kao ja.

Druga greška je bila ta što sam unatoč svim uputama ipak uspio pretući smjesu. Pa sam pokušavao dodatnim miješanjem ubaciti malo zraka u nju!

A treća je bila ta što sam smatrao da znam kao Rudolf (jer kada on to radi to tako jednostavno izgleda ) koristiti onu vrećicu za istiskivanje krema. Kada sam išao istisnuti prve Macaronse ubrzo sam shvatio da ne znam niti dva jednaka oblika pogoditi a kamoli da su još i iste veličine. Ta prva runda iako je dobro ispala je bila neupotrebljiva za fotkanje pa sam kod druge ture iskoristio silikonski kalup i silikonsku pumpicu za izradu Macaronsa. Iako su ispali nešto manji oblici su bili jednaki i na kraju dovoljno dobri za foto sessions iako ne i savršeni kao Tihanini!

Kako je cijela ta moja “nauka” i otkrivanje tople vode oko pripreme Macaronsa izgledala možete pogledati na fotografijama ispod recepta.

Tihani još jednom hvala na izazovu i Muffinima, a vama predlažem da ih bez obzira na strah od ovog deserta ipak pokušate napraviti. Jer Macaronsi ne mogu toliko loše ispasti koliko će biti fini kakvi god da ispadnu!

Sastojcidomaći-macaroons-recept-darkova-web-kuharica-8

Bjelanjci – 70g
Sitno mljeveni bademi – 80g
Šećer u prahu – 120g
Kristal šećer – 50g
Žuta prehrambena boja
Punjenje: Čokoladni ganache, marmelade, nutelle, ili što god imate pri ruci i volite.

Način pripreme ovog recepta i mnoge druge ideje za kuhanje pronađite na stranici

Darkova-web-kuharica-logo

Feed me
Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...