Macarons kao oklada
Vikend u Termama Sveti Martin osim dobrog provoda donio mi je još jedan zanimljiv izazov.
Naime, prvu večer čekajući ostatak ekipe Tihana (Just cake the Cupcake) i ja smo se ulovili pričanja o hrani. Tko bi rekao, jelda?
Nakon desetak minuta moj strah od priprema slastica je bio toliko očigledan da je morala pasti neka oklada. I tako smo se Tihana i ja kladili da moram pokušati napraviti Macarons po njezinom receptu, te ako mi uspiju, točnije ne zalijepe se niti popucaju, da će kao nagradu smisliti desert po mojem guštu s mojim imenom.
Ako mi ne uspiju njezina nagrada je trebao biti neki slani recept s njezinim imenom i po njezinom guštu.
Malo je reći da sam po prvi puta u kuhinji bio pod stresom, ali oklada je oklada i primio sam se posla. Ukratko, dobio sam okladu! A kao nagradu Tihana je već pripremila po meni savršene muffine koji sadrže sve meni drage sastojke koje volim naći u desertima. Pogledati ih možete ovdje.
A sada malo o receptu. Tihanine upute su bile nepogrješive, ali to ne znači da se moje neiskustvo s desertima ipak nije odrazilo prilikom pripreme Macaronsa i prouzročilo neke probleme.
Naišao sam na 3 ključna problema koja su mi oduzela dosta vremena, pa ću ih sada podijeliti s vama da ne ponovite moje greške ako i sami prvi puta pripremate sličan desert.
Prva greška je bila izrada domaćeg bademovog brašna. Kupio sam oguljene bademe i mislio da ću ih uspjeti usitniti s električnom sjeckalicom u suho brašno. Naravno, to se nije dogodilo već sam dobio bademovu kremu! Nju sam zatim sa šećerom u prahu protiskivao žlicom kroz sito da spasim stvar i ne stanem s pripremom prije nego li sam uopće i počeo. To mi je nakon 15 minuta zezanja i uspjelo, a vama predlažem da kupite gotovo bademovo brašno i ne zafrkavate se s njegovom izradom kao ja.
Druga greška je bila ta što sam unatoč svim uputama ipak uspio pretući smjesu. Pa sam pokušavao dodatnim miješanjem ubaciti malo zraka u nju!
A treća je bila ta što sam smatrao da znam kao Rudolf (jer kada on to radi to tako jednostavno izgleda ) koristiti onu vrećicu za istiskivanje krema. Kada sam išao istisnuti prve Macaronse ubrzo sam shvatio da ne znam niti dva jednaka oblika pogoditi a kamoli da su još i iste veličine. Ta prva runda iako je dobro ispala je bila neupotrebljiva za fotkanje pa sam kod druge ture iskoristio silikonski kalup i silikonsku pumpicu za izradu Macaronsa. Iako su ispali nešto manji oblici su bili jednaki i na kraju dovoljno dobri za foto sessions iako ne i savršeni kao Tihanini!
Kako je cijela ta moja “nauka” i otkrivanje tople vode oko pripreme Macaronsa izgledala možete pogledati na fotografijama ispod recepta.
Tihani još jednom hvala na izazovu i Muffinima, a vama predlažem da ih bez obzira na strah od ovog deserta ipak pokušate napraviti. Jer Macaronsi ne mogu toliko loše ispasti koliko će biti fini kakvi god da ispadnu!
Sastojci
Bjelanjci – 70g
Sitno mljeveni bademi – 80g
Šećer u prahu – 120g
Kristal šećer – 50g
Žuta prehrambena boja
Punjenje: Čokoladni ganache, marmelade, nutelle, ili što god imate pri ruci i volite.
Način pripreme ovog recepta i mnoge druge ideje za kuhanje pronađite na stranici