Ultimate pomiče granice “fair – playja”, a možete ga trenirati i u Zadru!

Zasitili ste se uobičajenih sportova i želite isprobati nešto drugačije? Možda je upravo ultimate “Frisbee” prava stvar za vas. I ne, nećete bezglavo bacati leteći disk dok vas ostali gledaju u čudu. Riječ je o dinamičnom, nekontaktnom timskom sportu s jasnim pravilima, koji se prvi puta igrao sada već davne 1968. godine u New Jerseyu. Otada je osvojio srca mnogih, uključujući i Zadrane.

Cilj igre je uhvatiti disk u protivničkoj gol zoni. Trčanje s diskom nije dozvoljeno, a igrač ima deset sekundi da ga proslijedi dalje. U slučaju da disk padne na pod, izađe izvan granica terena ili ga presretne igrač suprotne momčadi, obrana preuzima disk i kreće u napad.

– Takozvani “Spirit of the game”, odnosno “duh igre”, koji pomiče granice fair-playja, razlikuje ultimate od većine ostalih sportova i daje mu višu dimenziju. Ultimate je samo jedna od varijacija igara s letećim diskom, a zanimljivo je da od tri kategorije (otvorena, miješana, ženska) u kojima se može igrati jedna obuhvaća miješane timove gdje muškarci i žene igraju zajedno, objašnjavaju nam u zadarskom klubu “Ultimate Pijat” sport kojim se bave, dodajući kako se zbog boljeg razumijevanja ova igra često naziva “ultimate Frisbee”, što je neispravno, budući da je “Frisbee” zaštitni znak tvrtke Wham-O. No, s druge strane, naziv dobro objašnjava koji se rekvizit koristi u igri – leteći disk.

Ova je igra na mala vrata došla u naš grad, moglo bi se reći gotovo sasvim slučajno i pretvorila se u jednu lijepu i nesvakidašnju priču. Naime, klub “Ultimate Pijat Zadar” službeno je registriran 2013. godine, no ideja se rodila još 2011. godine kada je Frane, jedan od osnivača kluba, kupio disk od dvadesetak kuna i ponio ga na kampiranje kako bi s prijateljima odigrao sport kojeg je vidio na Youtube-u. Nakon toga počeli su pozivati i ostale prijatelje da im se pridruže, a klub danas broji 10 aktivnih članova i jedini su u takve vrste u Zadru. Osim njih, u Hrvatskoj postoje još klubovi u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci.

Osim što se rekreativno bave ultimateom, nekolicina članova sudjelovala je na međunarodnom turniru sa zagrebačkim “Flying disk klubom Zagreb” u Iloku, te u Mađarskoj na turniru u Bonyhadu, dok su kao klub timski zaigrali na turnirima u Karlovcu, Škabrnji i Jelsi na Hvaru.

– Treninzi su besplatni, a održavaju se i ljeti i zimi na ŠRC Franka Lisice ili na Đilu,uglavnom je to vikendom. Svi su dobrodošli, a zainteresirani nas mogu kontaktirati putem Facebook profila i fan stranice “Ultimate Frisbee club Pijat Zadar”, pozivaju vas iz prvog i zasad jedinog zadarskog ultimate kluba.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...