U Vrani otvoren obnovljeni Maškovića han

Maškovića han u Vrani pokraj Pakoštana, han Jusufa Maškovića, najveći spomenik turskoga graditeljstva u Hrvatskoj, otvoren je u petak nakon višegodišnje obnove.

Han je dao sagraditi turski vezir Jusuf Mašković 1644. godine, njegovom smrću 1645. godine gradnja je prekinuta i han nikad nije završen prema izvornom projektu. Han Jusufa Maškovića najzapadnija je građevina islamske arhitekture na tlu nekadašnje turske države, najveća povijesna islamska profana građevina na tlu Hrvatske.

Obnova hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrana financirani su u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009. Osnovna ideja projekta bila je revitalizacija sadržaja potrebnih za ekonomski oporavak mjesta. Han će biti višenamjenski kompleks u kojem će biti mali hotel, trgovine, zbirka lokalnih arheoloških nalaza, restoran, prostor za razne manifestacije i skupove. Omogućit će to financijsku održivost spomenika kao i gospodarski razvoj mjesta.

Riječ je o prvom projektu za koji je Ministarstvo kulture dobilo novac iz fondova Europske unije, rekao je zamjenik ministra kulture Alen Kajmović.

– Na njemu smo se na neki način učili kako se povezivati resorno, svladavali smo prve korake u fondovima Europske unije. Ipak, najvažnije je da se revitalizirao prostor u kojemu živimo, a to znači da smo dobili turističku ponudu s jedne i otvaranje radnih mjesta s druge strane, rekao je Kajmović.

U pripremi je, najavio je, novi natječaj vrijedan 100 milijuna eura namijenjen projektima obnove kulturne baštine.

– Ovo nije mali projekt i u njega nisu uložena mala sredstva, dobivena je posve nova vrijednost u turističkoj ponudi ovoga kraja. U Hrvatskoj nema puno ovako obnovljenih objekata, rekao je zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unijeJakša Puljiz.

Osim kulturne vrijednosti, posjetitelji mogu uživati i u gastronomskoj ponudi, mogu i prenoćiti, a to daje poseban čar i doživljaj, ustvrdio je Puljiz.

Maškovića han u Vrani ima status pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra i kulturnog dobra od nacionalnog značaja te je upisano u Registar kulturnih dobara RH.

Han je izrazito monumentalna i reprezentativna građevina pravokutnog tlocrta, površinom veći od 3000 metara četvornih. Građen je kao utvrda i zidan od fino klesanih kamenih blokova.

Unutrašnji prostor podijeljen je na dva dijela: veći predviđen za smještanje i ugošćavanje putnika namjernika te nešto manji koji je vjerojatno bio rezidencija samog vlasnika Jusufa Maškovića. U han se ulazi kroz utvrđena vrata smještena u prizemlju glavne stambene zgrade. Nasuprot ulaza je otvoreni paviljon – šedrvan- rastvoren lukovima, pod kojim se nekad nalazila česma s vodom. S južnog zida smješten je niz konaka – soba a svaka je imala svoj kamin. Nasuprot konaka su ostaci gospodarskih zgrada i kupališta – hamama. Na obodnom zidu manjeg dvorišta sačuvan je niz niša – kamina koji se izmjenjuju u pravilnom ritmu s uskim otvorima puškarnica. Islamski građevinski element naročito se prepoznaje u obliku lukova koji su oštri, zidani vrlo precizno klesanim kamenom.

Ugovorena vrijednost projekta iznosi 2.7 milijuna eura, od čega su 75 posto sredstva EU, a 25 posto je osiguralo Ministarstvo kulture.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...