Ovo je najtopliji srpanj u Hrvatskoj u zadnjih 65 godina

Srpanj na izmaku zacijelo će ući u povijest kao jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja temperature u Hrvatskoj. Srednja temperatura na postaji Zagreb Grič u dosadašnjem dijelu srpnja iznosila je čak 27 Celzijevih stupnjeva. Srednja najniža temperatura iznosila je 21,5, a srednja najviša 33,1 Celzijev stupanj.

Na osnovi podataka Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) o srednjim mjesečnim temperaturama izmjerenima na postaji Zagreb Grič, već sada se može govoriti o najtoplijem srpnju u posljednjih 65 godina. Dosad najviša srednja mjesečna temperatura u srpnju bila je 25 stupnjeva 2012. te 24,6 Celzijevih stupnjeva 1950. Još je drastičniji rast srpanjskih temperatura izmjerenih na toj postaji u odnosu na one početkom 20. stoljeća, javlja N1info.

– Trend je pozitivan i pokazuje porast srednje temperature u srpnju u iznosu od 3,1 °C u sto godina”, rekla je Dubravka Rasol, voditeljica službe za obradu i kontrolu podataka i praćenje klime DHMZ-a. “Unatoč ovogodišnjim visokim srpanjskim temperaturama, maksimalna temperatura izmjerena u srpnju, otkad od 1861. postoje mjerenja na postaji Zagreb Grič, izmjerena je 5. srpnja 1950. i iznosila je 40,3 Celzijeva stupnja, naglasila je Rasol za Jutarnji list.

Iako se ne očekuju novi rekordi, bit će i dalje toplo.

– I u prvim tjednima kolovoza mala je vjerojatnost dugotrajnijeg hladnijeg razdoblja. Štoviše, neuobičajeno je velika vjerojatnost za iznadprosječno visoku srednju mjesečnu temperaturu kolovoza, rekao je Zoran Vakula.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...