Zaboravite na skupe kreme, 10 trikova kojima ćete produljiti svoj život za 10 godina

Ostati mlad svakodnevna je i naporna borba, no naturopatkinja Barbara Botani poručuje vam da zaboravite na čarobne napitke jer postoje jednostavniji trikovi kojima možete produljiti svoj život.

Naturopatkinja Barbara Botani s ženama je podijelila 10 načina da ostaju dulje mlade, bez da na to potroše dodatno vrijeme ili novac, piše Daily Mail.

Sve što trebate je promijeniti nekoliko svakodnevnih navika.

1. Osigurajte si kvalitetan san

Bez kompromisa. Premalo sna uzrokuje probleme s pamćenjem, sluhom, bijesom i krvnim tlakom, a povezano je i s moždanim udarom, depresijom i pretilošću.

Botani zato preporučuje da svoj san učinite što kvalitetnijim. Koristite jastuke i posteljinu izrađene od prirodnih tkanina kao što su vuna, heljdina vlakna, svila ili prirodni lateks koji će regulirati vlagu i cirkulaciju zraka pa vam se koža neće gušiti, a spriječit ćete i boranje lica, kaže Botani.

2. Prestanite se živcirati oko nepotrebnih stvari

Svakog dana smo pod stresom, to je neizbježno, no važno je razlučiti oko kojih se je stvari vrijedno živcirati, a oko kojih nije, kaže Botani.

Smanjite si stres tako da se jednostavno pomirite s činjenicom da je ishod isti, živcirali se vi ili ne.

3. Smanjite unos kave

Studija Sveučilišta u Gothenbergu pokazala je da oni koji žele prolongirati svoj život trebaju održavati zdravu razinu kolesterola, prestati pušiti i ograničiti unos kave na maksimalno četiri šalice dnevno.

4. Razmijenite osmijeh s nekim

“Ovo je odličan način da si popravite raspoloženje. Zvuči prilično jednostavno, no iznenadit ćete se koliko vam to može uljepšati dan, a i nekom drugom”, kaže Botani.

5. Češće ustajte

Istraživanja pokazuju da previše sjedenja itekako utječe na duljinu života.
“U jednoj je studiji otkriveno da svaki sat koji provedete sjedeći pred televizorom nakon 25. godine skraćuje vaš život za 22 minute”, kaže naturopatkinja.

6. Prestanite govoriti da je život težak

Naše raspoloženje i emocije igraju važnu ulogu u tome kako će se naš život odvijati. Budete li stalno govorili da vam je posao dosadan ili da će vam dan biti loš, vjerojatno će tako i biti.

Unesite malo pozitivne energije u svoju svakodnevicu i zapanjit će vas koliko će vam se život poboljšati.

7. Skidajte šminku svake večeri

Ostavljanje šminke na licu preko noći isušit će vašu kožu jer joj onemogućavate da diše i obnovi se. Dugoročne posljedice su bore i iritacija.

8. Više vježbajte

Vježbanje je odličan način da održite zdravu tjelesnu težinu i produljite svoj životni vijek.

Jedna studija pokazala je da ljudi koji energičnije vježbaju imaju 13 posto manje šanse da će umrijeti prije dostizanja očekivane životne dobi od onih koji vježbaju umjereno.

9. Ne štedite na kremi za sunčanje

Činjenica da samo 32 posto odraslih nanosi kremu sa zaštitnim faktorom je poražavajuća, smatra Botani.

“To može drastično utjecati na vaš životni vijek. Istraživanja pokazuju da su oni koji su preminuli od melanoma umrli 20 godina ranije nego što se trebali. To znači da vam malo kreme za sunčanje može produljiti život za 20 godina”, kaže naturopatkinja.

10. Recite zbogom ljudima koji vas iscrpljuju

Prijateljstva bi trebala hraniti vašu dušu. Kad osjetite da vam netko oduzima energiju, trebali biste se udaljiti od tih osoba.
Prestanite trošiti energiju na druženje s prijateljima koji vas iscrpljuju i radije se družite s onima koji vas nadahnjuju.

No, pazite da ne provodite previše vremena sami. Istraživanja pokazuju da samoća povećava rizik od prerane smrti za čak 30 posto, upozorava Botani.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...