Dermatolozi: Za akne nije kriva čokolada već obrano mlijeko
Svaka promjena na koži, bilo da je riječ o starenju, aknama ili poremećajima na koži, često predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže u našem organizmu.
Stanje kože odraz je procesa koji se događaju unutar tijela. Stoga, ako imate loš ten i pojavljuju vam se akne iako je pubertet daleko iza vas, vrijeme je da kožu počnete voditi računa o izboru namirnica.
Svaka promjena na koži, bilo da je riječ o starenju, aknama ili kožnim poremećajima, često predstavlja manifestaciju nutritivne neravoteže unutar organizma, kaže mag. nutricionizma Sandra Krstev Barać.
Jelovnik, čiju okosnicu čine cjelovite žitarice, voće i povrće, leguminoze te riba kao glavni izvor omega-3 masnih kiselina, najbolji je saveznik u obnavljanju epitela tkiva i postizanju zdravog izgleda kože, kaže nutricionistica. Zahvaljujući protuupalnom učinku, hrana bogata omega-3 masnim kiselinama poput plave ribe, plodova mora, orašastih plodova i lanenih sjemenki važan je saveznik u rješavanju problema akni.
– Suprotno općem vjerovanju, ne postoje znanstveni dokazi da čokolada uzrokuje akne. Ipak, čini se da neka hrana kod osjetljivih pojedinaca može potencirati njihovu pojavu. Tako je studija iz 2008. objavljena u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology utvrdila vezu između unosa mlijeka i povišenog rizika od pojave akni i kod dječaka i kod djevojčica – kaže nutricionistica.
Pritom se kao najproblematičnije pokazalo obrano mlijeko, vjerojatno zato što sadrži ili hormone ili bioaktivne molekule poput progesterona, androgenih hormona i IGF-1 čimbenika, koji utječu na endogene hormone i potiču nastanak akni.
No nije samo povećan unos mlijeka krivac za akne. Hrana s visokim udjelom šećera i drugih ugljikohidrata s visokim glikemijskim indeksom potiče razvoj akni. Nije bezazlena ni hrana koja obiluje zasićenim masnim kiselinama poput crvenog mesa i suhomesnatih proizvoda, zaključuje nutricionistica.
Cjelovite žitarice će spriječiti zadržavanje toksina u organizmu
Kako biste pobijedili akne, prehranu temeljite na cjelovitim žitaricama i svježem voću i povrću. Cjelovite žitarice obiluju prehrambenim vlaknima koja pomažu pokretljivost crijeva i detoksikaciju organizma. Tako se sprječava akumulacija toksina u tkivu koji mogu izazvati probleme s kožom.
Jedite ribu jer nedostatak cinka ostavlja trag na licu
Akne su ponekad simptom deficita cinka, stoga adekvatan unos ovog važnog minerala pomaže postizanju čistog lica. Svakako u jelovnik uvrstite ribu i morske plodove, sjemenke suncokreta i sezama te jaja, savjetuje nutriconistica Sandra Krstev Barać.
Vitamin A i beta-karoten mogu uvelike pomoći u sprječavanju nastanka akni i isušivanja kože, no pri uzimanju suplemenata nužan je oprez i savjetovanje sa stručnom osobom, jer je vitamin A u prevelikim količinama toksičan.
Popis savezničkih namirnica:
– Integralne žitarice, osobito zobene pahuljice
– Leća, grah, soja
– Zeleno lisnato povrće
– Jabuke, kruške, bobičasto voće, citrusno voće
– Orašasti plodovi
– Sjemenke, osobito lanene
– Riba, osobito srdelice, losos, tuna
– Ekstra djevičansko maslinovo ulje
– Zeleni čaj (nezaslađeni)
Hrana koju treba izbjegavati:
– Bijela riža, bijeli kruh, bijeli šećer
– Slatkiši i slastice
– Mlijeko i mliječni proizvodi
– Margarin
– Maslac i mast
– Suhomesnati proizvodi
– Hrana koja obiluje jodiranom soli (jer jod može pogoršati stanje)
– Luk i alge (jer sadržaje jod)
– Alkohol, kofein, gazirana pića
– Pržena hrana