Žižula – plod pun vitamina C, dobar za sniženje krvnog tlaka i liječenje želučanih tegoba
Žižula je grmolika biljka ili manje stablo, s gustom krošnjom. Na granama se nalazi veliki broj oštrog trnja i manje, lisne grančice duge do 25 cm. Na lisnim grančicama rastu manji, duguljasti, sjajni, kožnati i blago nazubljeni listovi. Cvjetovi su maleni, privlačni pčelama.
Plodovi su jajasti i oblika masline, kao nedozreli su svijetle zelene boje. U rujnu počinju mijenjati boju, lagano žute, a zatim poprimaju jarku crveno-narančasto-smeđu boju. Plodovi se beru početkom listopada.
Meso ploda je svijetle, žućkasto-zelene boje, prijatnog, slatko-kiselog okusa, a u sredini je tvrda koštica. Žižula raste u toplim krajevima i otporna je na temperaturne razlike.
Plod se preporučuje zbog visokog sadržaja korisnih sastojaka i vitamina C, za sniženje krvnog tlaka i za liječenje želučanih i crijevnih tegoba. Plodovi, lišće i kora žižule koriste se u farmaceutskoj industriji za proizvodnju lijekova i čajeva. Plod se jede sirov, ali djelomično ili potpuno osušen. Od plodova žižule rade se marmelade, sokovi i rakija.
Stablo naraste 2 – 5 metara u visinu, možemo ga oblikovati kao grm. Obrezivanje nije potrebno, odstranjuju se samo suhe grane ili one koje previše izrastaju iz krošnje.