Fina i zdrava juha nakon koje ćete satima biti siti
Zdrav obrok ne mora nužno bit kompliciran za pripremu i skup. Ukusnu i vlaknima bogatu juhu od crvene leće možete pripremiti za svega pola sata i uživati u hranjivom obroku nakon kojega ćete se dulje vremena osjećati sitima.
Iako postoji oko četrdesetak vrsta leće, najčešće koristimo zelenu i crvenu koja je idealna za juhe jer kuhanjem postaje kremasta. Crvena leća zapravo nije crvene, već svijetlonarančaste boje koja kuhanjem postaje žuta.
Za razliku do drugih grahorica, poput graha i slanutka, leću ne treba namakati prije kuhanja, ali ni pretjerivati s količinom vode jer iako je sitna u usporedbi s ostalim grahoricama neće dobiti na obujmu kao primjerice riža i popiti višak vode.
Leća je jako zdrava namirnica, sadržava proteine i zdrava vlakna, a budući da ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni (LDL) kolesterol, odličan je izvor topivih i netopivih vlakana zbog čega ćete se dulje osjećati sitima. Od minerala najviše sadržava kalcij, željezo, magnezij i fosfor, a od vitamina su u njoj najprisutniji C i B te folna kiselina.
Potrebni sastojci:
1 šalica crvene leće
žlica maslinovog ulja
2 mlade ljutike ili mladi luk
4 češnja češnjaka
lovorov list
2 mrkve
2 manje svježe rajčice
sol i papar
peršin
majčina dušica
kurkuma
5 šalica vode ili povrtnog temeljca
Priprema
U dubljem loncu zagrijte malinovo ulje i na njemu ispržite naribanu nasjeckani malu ljutiku (ili mladi luk ili glavicu običnog luka), dodajte nasjeckani češnjak i malo naribane mrkve te pirjajte na laganoj vatri dok luk ne omekša.
Ostatak mrkve i rajčice nasjeckajte te zajedno s lećom ubacite u lonac. Podlijte temeljcem ili vodom te kuhajte na laganoj vatri dok se leća ne počne raspadati (nekih 20-ak minuta). U međuvremenu dodajte lovorov list i majčinu dušicu.
Dodajte sol i papar po želji te žličicu kurkume koja će juhi dati lijepu žutu boju, ali i obilje vitamina. Štapnim mikserom izmiksajte leću te po potrebi dodaje još malo vode ako je juha pregusta.
Pospite svježe nasjeckanim peršinom za ukras i poslužite.
Kurkuma
Kurkuma je jedan od najljekovitijih prirodnih začina, a u posljednjih 20 godina napravljene su mnoge studije koje pokazuju da je glavni sastojak kurkume kurkumin izuzetno dobar za prevencijumnogih bolesti ili liječenjenekih stanja. Kurkuma je jak antioksidans te ubrzava metabolizam, a obiluje vitaminima C i E.