Koliko su dugo ostaci hrane jestivi
Vrlo često ostane nam viška ručka, a neka jela poput variva kuhamo veće porcije kako bi manje kuhali kroz radne dane u tjednu. Niste li znali koliko i kako ih trebate spremiti u hladnjak, ovo su korisni savjeti.
Salata od tune, jaja ili piletine
Imate li hladnjak namješten do plus 5 stupnjeva, bilo koji od navedenih sastojaka u salati možete čuvati čak do sedam dana. Direktorica odjela za javno zdravstvo pri organizaciji NSF International, Jen Tong, napominje za Huffington Post kako će salata trajati i do sedam dana ako ih budete pripremali s namirnicama direktno iz hladnjaka. Budu li prvo stajale na sobnoj temperaturi postoji opasnost da se razviju bakterije i salata pokvari prije roka.
Meso
Bez obzira na koji je način spremljeno i radi li se o pohanoj piletini, pečenoj puretini ili odrescima svinjetine ‘na naglo’, u hladnjaku mogu stajati tri, najviše četiri dana. Kako se ne bi pokvarilo, preporučljivo ga je staviti u hladnjak unutar dva sta nakon kuhanja ili pečenja. Meso je moguće i smrznuti, ali ponekad izgubi na okusu nakon odmrzavanja.
Pizza
Ukoliko je s mesnim sastojcima, a ne primjerice tunom, pizza može u hladnjaku biti pohranjena jednako kao i meso. Pazite da ju dobro omotate, a prije konzumacije podgrijte i najbolje u tavici.
Juhe i variva
Kada kuham ovaj tip hrane gotovo svjesno kuhamo više, a juhe i varila u hladnjaku također mogu stajati do četiri dana. Budući da su to velike količine teže ih je ohladiti unutar dva sata poput pizze ili nekoliko komada mesa. Zato varivo ili juhu odmah razdijelite u posude. Kada postane mlako stavite u hladnjak nepokriveno i zatvorite posudu nakon što se hrana potpuno ohladi.
Pravilo spremanja ostataka hrane u hladnjak na tri do četiri dana može se primijeniti na gotovo svu hranu osim onih osjetljivijih poput školjki ili sushija koji se moraju pojesti praktički isti dan.