Ove namirnice možete koristiti i nakon što im istekne rok
Svi smo barem jednom pomirišali hranu da bi provjerili da li se pokvarila, ali ponekad je zaista teško odrediti da li se pokvarila nakon isteka roka trajanja. Bilo se radilo o čokoladi koja je dobila bjelkasti premaz ili o kruhu za koji je malčice uhvatila plijesan, ponekad je teško odrediti da li je to u redu pojesti ili treba završiti u kanti.
Ovo je deset namirnica koje možete konzumirati i nakon isteka roka trajanja:
Mlijeko: Pasterizirano mlijeko izdržat će 50% vremena dulje ako ga držite na niskoj temperaturi. Pokušajte mlijeko držati u stražnjem dijelu frižidera, a ne u vratima. Ako se pak mlijeko zakiselilo, pokušajte od njega napraviti palačinke.
Jaja: Prema izvješću znanstvenice Dane Gunders koja se bavi istraživanjem hrane jaja mogu trajati između tri i pet tjedana. Ali mora ih se čuvati na temperaturi ispod 5 stupnjeva Celzijusevih, budući to sprječava potencijalni rast salmonele.
Hrana s puno šećera: Bilo kakva hrana s velikom količinom šećera poput pekzema i meda je sigurna za konzumaciju.
Njemački kiseli kupus i korejski kimchi: Sigurna hrana budući se čuva soljenjem, isušivanjem ili jakim začinjavanjem.
Čips: Iako je možda omekšao, čips je jako siguran zbog velike količine soli.
Kolači: Poput čipsa, kolači su jako sigurno i dugo nakon isteka datuma. Ako su malo premekani ili mlohavi, samo ih nakratko stavite u pećnicu.
Suha tjestenina: Suha tjestenina ako se pravilno skladišti može stajati dovijeka.
Kruh: Držite ga u zamrzivaču i trajat će vječno. Samo pazite da uklonite pljesnive dijelove ako ih primjetite.
Hrana u limenkama: Produljite joj dodatno vijek trajanja tako da ju držite na hladnom i mračnom mjestu.
Salata: Sve dok salata nije popljesnivila možete ju oživiti u ledeno hladnoj vodi.
Čokolada: Čokolada može trajati jako dugo vremena. Izloženost zraku omogućava stvaranje bijelog premaza. To je mast koja topljenjem izbija na vrh.