Zašto biste svakodnevno trebali jesti jaja (ali i ljusku)?
Bez obzira na prijašnju lošu reputaciju, nova istraživanja objavljena u British Medical Journalu su pokazala razne blagodati za svakodnevnu konzumaciju jaja.
1. Jaja su obavezna za trudnice
Razlog je puno kolina, B vitamina koji je važan za razvoj djetetova mozga. Uostalom, on igra važnu ulogu u sprječavanju mentalnih poremećaja kod djece te bolesti poput sindroma Down i demencije.
2. Jaja mogu obuzdati vaše kasnovečernje želje za hranom
Dobar visokoproteinski doručak poput jaja pomoći će vam u obrani od žudnje za hranom tijekom dana. Proteini koji se nalaze u jajima stvaraju veći osjećaj sitosti koja traje duže.
3. Jaja mogu poboljšati vaše reflekse
Istraživanja su pokazala da tirozin, aminokiselina pronađena u jajima, može biti presudna u trenucima poput obične vožnje automobilom kad brza reakcija presuđuje hoće li doći do nesreće ili ne.
4. Jaja mogu pomoći u smanjenju rizika od raka i bolesti srca
I to upravo zahvaljujući antioksidansima. Jaje kuhanjem gubi polovinu esencijalnih tvari, a nakon toga ih najviše imaju jabuke.
5. Jaja pomažu u smanjenju krvnog tlaka
Proteini u jajima smanjuju krvni tlak, a time se smanjuje i rizik od razvijanja bolesti srca.
I ljuska je zdrava!
Znanstvenici su dokazali da je ljuska jajeta dobra za zdravlje i da poboljšava zdravlje noktiju, kose i desni.
Uz sve to, smanjuje mogućnost nastanka simptoma bolesti kao što je astma i alergijski rinitis.
Priprema: Prokuhajte jaja na pet minuta i potom ostavite da se osuše. Nakon toga ih sameljite u običnom mlincu za kavu. Dovoljno je konzumirati 0,5-1 grama mljevenih ljuski jaja dnevno, a možete ih konzumirati pomiješane s vodom ili kao dodatak žitaricama za doručak.