Što svijet čeka u 2015. godini?

Gledajući godinu koja je na izmaku, malo tko bi mogao reći da je prije godinu dana očekivao da će Rusija pripojiti Krim, da će se IS osvojiti od Al-Qaide i proglasiti kalifat, da će SAD krenuti s bombardiranjem Sirije i Iraka, dok istovremeno postiže nuklearni dogovor s Iranom, ili da će ebola prestraviti cijeli svijet, piše u svom pregledu N1 Info.

Što bi se moglo dogoditi na svjetskoj geopolitičkoj sceni u 2015. godini predviđaju analitičari Armin Rosen, Jeremy Bender i Pierre Bienaime za Business Insider.

SAD će nastaviti povećavati broj savjetnika na području Bagdada, dok će istovremeno jačati suradnju s Iranom kako bi sredinom godine krenuli u veliku akciju protiv IS-a. Koalicija SAD-Irak-Iran-Kurdi uspjet će poraziti IS u Bagdadu, ali ih neće u potpunosti slomiti.

Laburisti u Izraelu osvojit će najveći broj mjesta u Knessetu, ali neće uspjeti oformiti vladu, što će dovesti do kaosa, a niti pregovori s Palestinom neće napredovati tijekom 2015. godine.

Eksplodirat će tenzije između Grčke i Turske zbog sukoba oko zaliha plina u Egejskom moru, a do kraja godine taj sukob bi mogao eskalirati i neće ga biti moguće riješiti pregovorima.

Godina, prema predviđanju analitičara, neće završiti nuklearnim dogovorom između Irana i Sjedinjenih Američkih Država. Obama će, smatraju analitičari, više vremena provoditi na rješavanju manje važnih problema, poput odnosa s Kubom, koju će, kažu analitičari, posjetiti u rujnu sljedeće godine.

Mirovni pregovori, pad proizvodnje nafte, međunarodne sankcije ostavit će Vladu Južnog Sudana u najnezavidnijem položaju od kada je država postala nezavisna 2011. godine. Propuštene sezone uzgajanja hrane, prekinute linije opskrbe i povećanje cijena hrane dovest će do najgore krize gladi od velike gladi koja je 2011. pogodila Somaliju 2011.

Analitičari predviđaju smrt najdugovječnijeg alžirskog predsjednika Abdelaziza Bouteflika, koji je već duže vrijeme teško bolestan i nije se pojavio u javnosti od travnja prošle godine.

Situacija u Afganistanu zazvijat će se bolje nego je predviđeno. Društvena i politička dividenda ovogodišnjeg mirnog transfera moći na novog predsjednika Ashrafa Ghanija, uz odlazak američkih vojnih snaga i povećanje pakistanskih vojnih operacija protiv talibana koji djeluju s afganistanskog teritorija, spriječit će strmoglavo nazadovanje zemlje u propast.

Pierre Bienaime predviđa da bi se mogla dogoditi još jedna situacija s rušenjem zrakoplova, što bi moglo dovesti do jačanja tenzija između Rusije i Zapada.

Zbog jačanja utjecaja Islamske države strane postrojbe biti će prisiljene intervenirati u Libiji, gdje su Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati već izveli nekoliko zračnih napada protiv islamista.

Obama i Turska nastavit će surađivati kako bi stvorili tampon zonu na sjeveru Sirije, a taj zaključak Bienaime izvodi iz izjava Baracka Obame da će se “zanimljive stvari događati u četvrtom kvartalu njegovog mandata”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...