Redovito pijte kavu za prevenciju – dijabetesa tipa 2
Kako bi obilježio Svjetski dan dijabetesa, britanski Institute for Scientific Information on Coffee koji se bavi prikupljanjem i proučavanjem rezultata znanstvenih istraživanja o utjecaju kave na zdravlje, objavio je kratak pregled novijih saznanja o koristima kave u prevenciji dijabetesa.
Zaključak izvješća bio je da redovita, umjerena konzumacija kave može pomoći u snižavanju rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.
Glavna saznanja, prenose vitamini.hr, bila su sljedeća:
- epidemiološka istraživanja pokazala su da je konzumacija 3-4 šalice kave dnevno povezana s 25 % nižim rizikom od dijabetesa u usporedbi s dnevnom konzumacijom manjom od dvije šalice,
- svaka dodatna šalica kave dnevno, ukoliko se redovito ispija, može smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2 za 7-8 %,
- novija saznanja upućuju na to da kofein nije bitna komponenta kave kada je u pitanju prevencija dijabetesa. S nižim rizikom od ove metaboličke bolesti povezuje se i konzumiranje bezkofeinske kave,
- čini se i da koristan učinak kave ovisi o vrsti i načinu pripreme tog omiljenog napitka. Ispijanje tzv. filter-kave pokazalo je veći zaštitni učinak od turske kave, a u usporedbi s uobičajenom “kofeinskom” kavom, čini se da od dijabetesa bolje čuvaju bezkofeinske varijante.