Kotromanović: “Nazočnost Grabar Kitarović na svečanoj obljetnici 72. bojne VP HV-a je bilo forsiranje predsjedničke kampanje!”

Čast mi je pozdraviti vas na ovoj 23. obljetnici koju obilježavate upravo na blagdan Sv. Lucije koja simbolizira svjetlo kojem svi težimo u budućnosti. To simbolično svjetlo, ukazalo se zahvaljujući vodstvu našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je bio ne samo politički vizionar već i vrhovni zapovjednik te vojni strateg svih pobjeda u kojima ste sudjelovali. To svjetlo, o kojem govorim, neki su htjeli ugasiti te ostati u mraku u kojem smo živjeli do 90. godine, ali eto, hrabro srce svih branitelja je upravo kada je to bilo za domovinu najpotrebnije pokazalo koju snagu nosi domoljublje. Sudjelovali ste u svim važnim vojnim događanjima koji su stvorili našu povijest i tako ste postavili temelj naše slobodne Republike Hrvatske. Na žalost, relevantne činjenice govore kako nije stvorena Hrvatska kakvu ste očekivali, priželjkivali i za koju ste se borili, ali to nije razlog da nas uhvati malodušje i da se prepustimo nekoj otužnoj stihiji. Dapače, upravo to je pravi razlog da budete što aktivniji u političkim događanjima u RH, kako bi se stvari konačno počele mijenjati na bolje. Nadam se da ćemo u ovom predstojećem razdoblju realizirati neke projekte te učiniti neke važne poteze kako bi konačno život hrvatskog građanina učinili boljim, poručio je zadarski župan, Stipe Zrilić zapovjednicima i pripadnicima 72. bojne Vojne policije, kandidatkinji i, kako je rekao, budućoj predsjednici RH, Kolindi Grabar Kitarović, ministru obrane RH, Anti Kotromanoviću, generalu Anti Gotovini te ostalim brojnim braniteljima i njihovim gostima na Svečanoj akademiji povodom obilježavanja 23. obljetnice 72. bojne Vojne policije.

Nekadašnji pripadnici 72. bojne vojne policije HV-a danas, na blagdan SV. Lucije obilježili su prigodnim programom 23. obljetnicu osnutka postrojbe. Obilježavanje ove značajne obljetnice počeli su rano jutros polaganjem vijenaca pred središnjim križem na Gradskom groblju u spomen na sve poginule branitelje, nakon čega su se zaputili na Svetu misu u katedrali sv. Stošije, koju je predvodio mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski. Program je završio Svečanom akademijom i prigodnim domjenkom u zadarskom Arsenalu.

Na Svečanoj akademiji na sudjelovali su predsjednik Udruge veterana vojne policije sudionika Domovinskog rata Zadarske županije, Josip Adžić, predsjednik Udruge veterana vojne policije Split, Zlatko Čipčić, ratni zapovjednik 72. bojne vojne policije i – dožupan Zadarske županije Božidar Longin, inače prvi zapovjednik gardijske vojne policije na području Zadra, zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, Zadarski župan, Stipe Zrilić, general Ante Gotovina, ministar obrane RH Ante Kotromanović, pripadnici 72. bojne Vojne policije te predsjednička kandidatkinja HDZ-a, Kolinda Grabar Kitarović koja je u sklopu svoje kampanje danas nazočila gotovo svim bitnijim događanjima u gradu.

2_kolinda_arsenal_gotovina_2

Ministar obrane RH, Ante Kotromanović, nije želio komentirati da li smatra kako je pojava Grabar Kitarović i Gotovine na istom mjestu, zapravo generalov znak podrške HDZ-ovoj kandidatkinji za predsjednicu RH, ali je primijetio kako je važnost okupljanja na obilježavanju ove značajne obljetnice zbog pojave Grabar Kitarović palo u drugi plan.

– Nazočnost Grabar Kitarović je bilo forsiranje predsjedničke kampanje, ali ovo je dan 72. bojne Vojne policije i to nitko ne može pokvariti, istaknuo je ministar Kotromanović.

Svim nazočnima nekoliko riječi podrške s govornice u zadarskom Arsenalu uputio je i general Ante Gotovina, koji je bio i na polaganju vijenaca na Gradskom groblju te na svetoj misi u Katedrali. Pod zapovjedništvom generala Gotovine 72. bojna vojne policije borila se u Domovinskom ratu u zoni odgovornosti 4. gardijske brigade od Karlobaga do Dubrovnika.

– Dragi prijatelji drago mi je da danas ovdje zajedno obilježavamo 23. obljetnicu osnutka 72. bojne Vojne policije HV-a. Na poseban način sam danas u duhu s obiteljima naše poginule braće. Ova postrojba je tijekom Domovinskog rata po zakonu o obrani izvršavala svoje temeljne zadaće na širokom prostoru zone odgovornosti zbornog područja Split i južnog bojišta od Karlobaga do Prevlake. Ova bojna je jedna od najiskusnijih postrojbi Vojne policije jer je sudjelovala u najvećem broju ratnih operacija, i kroz svoju antiterorističku skupinu, neposredno u borbenomm djelovanju. Radom, požrtvovnošću, hrabrošću i disciplinom svojih pripadnika 72. bojna Vojne policije je dala veliki doprinos u pobjedi u Domovinskom ratu. Pobjedom smo ostvarili neovisnost i slobodu. Neovisan i slobodan čovjek odlučuje o svojoj sudbini, neovisno i slobodno društvo odlučuje suvereno o svojoj budućnosti. Domovinski rat je temelj hrvatske državnosti. Demokracija je disciplina, sloboda i odgovornost. Danas okrenuti budućnosti mi želimo našoj domovini sigurnost, snažno gospodarstvo i vladavinu socijalne pravde. Mi to možemo, čvrstim karakterom i zajedništvom,  istaknuo je general Gotovina nazočnima koji su ga još jednom nagradili velikim aplauzom podrške i odobravanja izrečenih riječi koje kao i uvijek nalaze put i do onog običnog malog čovjeka.

3_kolinda_arsenal_gotovina_3

Pripadnici vojne policije svoj ratni put počeli su kada je na terenu oko Kruševa, 1991., stigla 4. gardijska brigada. Preustrojem vojne policije 13. prosinca 1991. nastala je 72. bojna VP čija se zona odgovornosti protezala od Paga do Prevlake. Kroz postrojbu je tijekom rata prošlo oko 2.500 branitelja, a na kraju rata je 72. bojna brojala oko 1.150 pripadnika. U Domovinskom ratu poginulo je 13 njenih pripadnika, a zadnja žrtva rata bio je pripadnik ove postrojbe Ante Buzančić koji je poginuo 17. listopada 1995. godine nedaleko od Jajca.

Ova postrojba jedina je koja je sudjelovala u svim ratnim operacijama koje su se vodile u području njene zone odgovornosti. Uvijek su bili na prvoj crti bojišnice. Pripadnici ove postrojbe prvi su stigli do motela Plitvice i sjeverne strane Masleničkog mosta što je ovjekovječeno u poznatoj snimci HTV-a koju možemo gledati svaki put u TV kalendaru.

Zapovjednici i pripadnici 72. bojne VP pružili su još jednom podršku svojim kolegama braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj u Zagrebu rekavši da hrvatski branitelji neće pristati na zakonsko izjednačavanje žrtve i agresora što se ovih dana pokušava napisati u Zakonu o civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Veterani 72. bojne Vojne policije još jednom su pozvali sve branitelje, braniteljske udruge i hrvatski narod na jedinstvo koje nam je, kako su istaknuli, danas potrebno jednako kao i 1991. godine.

Inače, zadarski pripadnici ove postrojbe već oko dvije i pol godine održavaju predavanja na temu Domovinskog rata u osnovnim i srednjim školama diljem Zadarske županije, a predsjednik UVVPSDR-a Josip Adžić otkrio je kako neki ravnatelji i ne žele da se u školama govori o ratu, dok je porazna činjenica za cijelu RH, a ne samo za naše podneblje, što djeca jedva znaju što se događalo u obrani njihovog kraja u kojoj su sudjelovali i njihovi očevi.

U prigodnom programu nastupila je klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj” te sa svojim stihovima, domoljubni pjesnik Ante Nadomir Tadić – Šutra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...