DANAS SE OBILJEŽAVA 23. OBLJETNICA STRADANJA ŠKABRNJE I VUKOVARA U DOMOVINSKOM RATU

Škabrnja i njezini mještani danas obilježavaju 23. obljetnicu stradanja 48 civila i 15 branitelja koji su na današnji dan 1991. godine stradali u napadu na Škabrnju. Središnja komemoracija održat će se u 12 sati na Trgu dr.F. Tuđmana u Škabrnji.

Nakon komemoracije, slijedi Hodnja sjećanja do Spomen obilježja na mjesnom groblju sv.Luke, gdje će mještani Škabrnje, brojna izaslanstva civilnih vlasti, MUP-a i HV-a, obitelji poginulih, braniteljskih udruga, te udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata položiti cvijeće i zapaliti svijeće.

Uoči Komemoracije u 10 sati počast žrtvama bit će odana i na Spomen obilježju masovne grobnice u Škabrnji, nakon čega će u 11 sati nadbiskup zadarski Želimir Puljić predvoditi misu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Podsjećamo, 18.studenog 1991. godine, rano ujutro, srpski agresor potpomognut pripadnicima 9. Kninskog korpusa bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem počeo je krvavi pohod na Škabrnju. Samo tog dana u Škabrnji je stradalo 43 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana i u susjednom Nadinu, a tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u “Oluji” broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Osim Zorane Banić do danas nitko nije odgovarao za zločin u Škabrnji, uključujući generala Ratka Mladića kojemu Haaški tužitelji u optužnici nisu stavili na teret zločine nad mještanima i braniteljima 1991.godine u Škarbnji.

Vukovar

Vukovar, mjesto posebnog pijeteta

Pod geslom ‘Vukovar, mjesto posebnog pijeteta’ u Vukovaru će se prigodnim komemoracijskim programom te Kolonom sjećanja u kojoj će na tisuće ljudi proći od vukovarske Opće bolnice do pet kilometara udaljenoga Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, na kojem će državna i druga izaslanastva položiti vijence i zapaliti svijeće, obilježiti 23. godišnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja počet će tradicionalno komemoracijom u dvorištu vukovarske bolnice u kojoj će sudjelovati klapa Hrvatske ratne mornarice ‘Sv. Juraj’ i glumac Darko Milas, a nakon toga sudionici će se u Koloni sjećanja uputiti prema Memorijalnom groblju žrtva Domovinskog rata s pripadnicima 4. bojne 3. gardijske brigade i 204. brigade Hrvatske vojske na čelu. Putem kojim će proći učenici vukovarskih osnovnih škola zapalit će na tisuće lampiona u sklopu programa ‘Put sjećanja i svjetlosti’.

Na Memorijalnom groblju na grobovima poginulih i ubijenih branitelja položit će se ruže, a zatim će podno glavnoga spomen-obilježja vijence položiti i svijeće zapaliti državna i druga izaslanstva. Misu zadušnicu na groblju će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Navečer će se u sklopu projekta ‘Svjetlosna rijeka sjećanja’ Dunavom pustiti nekoliko stotina upaljenih lampiona u spomen na ubijene i nestale branitelja Vukovara.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. počelo je 11. studenoga predstavljanjem knjige bivšeg novinara HRT-a Žarka Plevnika ‘Crveni fićo’, a završit će 22. studenoga međunarodnim teakwondo turnirom.

Danima uoči obilježavanja Dana sjećanja zaredale su prozivke Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, koji tvrdi kako predsjednik Republike, predstavnici Vlade i Hrvatskoga sabora u Vukovar dolaze samo po službenoj dužnosti, a ne zato što osjećaju istinski pijetet prema žrtvama agresije na taj grad. Stožer se oglasio i proglasom u kojem je ustvrdio da u Koloni sjećanja postoji ‘peta kolona’ u koju je svrstao sve oni ‘koji 365 dana u godini napadaju žrtvu Vukovara protuzakonitim simbolima, sabotiraju saborski dijalog o prijeporu, izbjegavaju odluke Ustavnog suda’. Iz Stožera su također poručili kako njihovi članovi neće ulaziti u dvorište vukovarske bolnice te kako će nastojati biti što dalje od državnih dužnosnika.

Takvo stajalište Stožera naišlo je na osudu Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. godine te vukovarskih političkih stranaka SDP-a i HDSSB-a. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) potvrdio je da će 18. studenoga biti u dvorištu vukovarske bolnice te da će Kolona sjećanja krenuti iz bolnice, a ne kao prošle godine, kad je, dok je u bolnici trajao komemoracijski program, dio sudionika krenuo prema Memorijalnom groblju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...