Trećina oznaka “Hrvatskog otočnog proizvoda” OPG-ovima naše županije

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uputilo je dobitnicima oznake “Hrvatski otočni proizvod” za 2014. godinu pozivnicu za svečanu dodjelu oznake HOP koja će se održati 24. i 25. listopada na Rabu.

Od ukupno 65 oznaka otočni proizvođači iz Zadarske županije dobivaju ove godine rekordnih 17 oznaka HOP. Čak 14 od njih dobivaju nositelji s otoka Pašmana: iz Tkona osam nositelja i to redom, OPG Katica Mušćet za unikatni suvenir od plodova cofoke, OPG Vesna Zalović za marmeladu od zelenih smokava s ružmarinom, OPG Milorad Titulić i OPG Radoslav Bojmić za ekstra djevičansko maslinovo ulje, Rajna Brzić i Marija Grdaš za Kunjsku sparu, Silvija Ugrinić za Kunjsku sprtu, Krunoslav Radović za pletene bokobrane za brodove i pandule; iz Kraja četiri nositelja i to redom, OPG Kuštera za sapune na bazi maslinovog ulja, OPG Željko Peričić za ekstra djevičansko maslinovo ulje, OPG Ante Božić za salatu od matara te Obrt Lanđin za domaće likere;  iz Pašmana dva nositelja, OPG Krsto Matulić za tradicionalna jela i kozmetiku na bazi maslinovog ulja i ljekovitog bilja i OPG Branko i Ljiljana Mađerić za sapune na bazi maslinovog ulja i ljekovitog bilja. S otoka Ugljana iz Preka oznaku HOP dobiva Udruga “Toka” za unikatne suvenire izrađene od kamena, s Dugog otoka Udruga “Tovareća mužika” za Tovareću mužiku te s otoka Paga iz mjesta Pag Ljiljana Festini za edukativne slikovnice.

Oznaka HOP je oznaka za kvalitetu i otočno podrijetlo proizvoda te je brend prepoznatljiv na tržištu. Svi nagrađeni, odnosno proizvodi s oznakom HOP pretežno se proizvode u malim serijama te se stoga odlikuju svojom posebnošću i kvalitetom. Navedeni otočni proizvodi koji su brendirani oznakom HOP su ujedno najbogatiji dio ponude mjesta s otoka.

U protekloj 2013. godini oznaku kvalitete “Hrvatski otočni proizvod” dobila su 43 otočna proizvođača za 75 proizvoda i proizvodnih linija, a ukupno je do sada oznaku dobilo 145 otočnih proizvođača (od kojih je 11 ekoproizvođača i 15 proizvođača s oznakom zamljopisnog podrijetla) za 409 proizvoda i proizvodnih linija s 19 otoka (Brač, Hvar, Vis, Korčula, Pag, Krk, Lastovo, Dugi Otok, Rab, Cres, Lošinj, Prvić, Ugljan, Mljet, Šolta, Žirje, Pašman, Iž i Murter) te poluotoka Pelješca.

Radi se o prehrambenim (vina, rakije, likeri, maslinova ulja, sirevi, slastice, ribe, salatne marinade, đemovi, med), kozmetičkim i odjevnim proizvodima te suvenirima.

Projekt ima višestruke učinke, između ostalih i jedni od najvažnijih su gospodarski i demografski – otočni proizvođači kroz samozapošljavanje stvaraju proizvode natprosječne kvalitete stvarajući tako sebi i svojim obiteljima uvjete za opstanak i ostanak na hrvatskim otocima. Potrošači, s druge strane, susreću se s novim proizvodima u čiju se izvrsnost lako odmah uvjeriti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...