Zbog niza prednosti: Pet jako dobrih razloga da što češće počnete jesti banane
Vrijeme je da proslavite sve zdravstvene prednosti svog omiljenog žutog voća.
Možda već znate da su banane prepune kalija pa tako banana srednje veličine sadrži 422 miligrama kalija, što pak čini 12 posto preporučene dnevne doze. Banane također sadrže tri grama vlakana koja stvaraju osjećaj sitosti te 20 posto dnevne doze vitamina C i B6. Osim toga, banane su prepune zdravih sokova, no ako vam to nije dovoljan razlog za to da ih redovito jedete, ovih pet razloga sigurno će vas uvjeriti, piše Time.
Banane se bez problema mogu dodati u sportske napitke. U istraživanju objavljenom u časopisu Plos One znanstvenici su analizirali uzorke krvi od 14 obučenih biciklista koji su dobili ili čašu pića punog ugljikohidrata ili pola banane te su to konzumirali svakih 15 minuta tijekom simulirane utrke od 2,5 do tri sata. Istraživači su otkrili kako su obje skupine imale istu učinkovitost, no oni koji su jeli bananu imali su dodatne pogodnosti. Naime, banane sadrže više hranjivih tvari nego sportska pića te imaju zdraviji spoj prirodnih šećera te još dodatnu dozu antioksidansa. Osim toga, ako vam organizam sadržava niske razine ključnih elektrolita, poput kalija koji pomažu regulirati živce i funkciju mišića, vjerojatno patite od grčeva mišića. Stoga, zgrabiti bananu nakon treninga uopće nije loša ideja.
Banane mogu potaknuti metabolizam. Banane su sjajan izvor otpornog škroba koji se nalazi u namirnicama koje su bogate ugljikohidratima te uspješno pomažu pri mršavljenju. Organizam otporni škrob probavlja polako, što pak prirodno suzbija apetit, jer dulje traje osjećaj sitosti. Otporni škrob također potiče jetru na razgradnju masnoće, a stručnjaci preporučuju konzumaciju otpornog škroba od 10 do 15 grama dnevno. Srednja, malo zelena banana ima 12,5 grama otpornog škroba, a zrela banana oko pet grama.
Banane pomažu zadržati krvni tlak pod kontrolom. Zahvaljujući visokom udjelu kalija, banane pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Što više kalija konzumirate, to više natrija može izaći iz tijela, jer se taj mineral ponaša kao prirodni diuretik. U tome slučaju bubrezi ispuštaju više natrija i tekućine iz tijela. Niži krvni tlak dobra je vijest za srce – to znači da mišić ne mora snažno raditi kako bi pumpao krv kroz tijelo. Osim toga, prehrana bogata kalijem, prema riječima stručnjaka, za 21 posto smanjuje rizik od moždanog udara, a također može smanjiti rizik za bolesti srca.
Banane su dobre za bakterije u crijevu. Vjerojatno ste čuli za probiotike, ‘dobre’ bakterije koje pomažu probavi i nalaze se u određenim namirnicama, poput jogurta. No tu su i prebiotici, a banane su sjajan izvor toga. Prebiotici su zapravo ugljikohidrati koji se ne mogu probaviti u ljudskom organizmu, no igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog crijeva. Prebiotici dostavljaju hranu za probiotike te na taj način pomažu rastu dobrih bakterija. No prebiotici se također nalaze i u grožđicama, šparogama, luku i češnjaku.
Banane olakšavaju želučane probleme. U srednje velikoj banani nalazi se 3,1 gram vlakana podijeljenih na dvije vrste: topive i netopive, koji pak pomažu kod probave te olakšavaju zatvor. Banane su dobar izbor i nakon proljeva, kada gubitak tekućine iscrpljuje razine ključnih elektrolita kao što su kalij. No banane neutraliziraju kiselost u želucu te stvaraju oblogu koja smanjuje iritaciju te zbog toga pomažu i kod žgaravice i čira na želucu.