U Zelengradu se otvara samostalna izložba Tomislava Marijana Bilosnića

U subotu, 23. kolovoza 2014. godine u Domu kulture «Janko Mitrović» u Zelengradu otvorit će se samostalna izložba književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića “Cvijeće ravnokotarskih vila”. Izložbu organizira Zavičajni klub “Janko Mitrović” Zelengrad, a u sklopu svoje već tradicionalne manifestacije Odškrinimo vrata Bukovice,koja se ovog ljeta održava po 14. put u Zelengradu.

“Umjetničko djelovanje Tomislava Marijana Bilosnića očituje se u toliko različitih područja da je postalo svojevrstan fenomen hrvatske kulture. Iako po osnovnoj vokaciji okrenut umjetnosti riječi – u prvom redu uspješan i iznimno plodan pjesnik, književnik, esejist i publicist, svoju nadarenost uspješno pokazuje i u drugim, posve različitim medijima poput slikarstva ili fotografije” – piše prof. dr. sc. Antun Travirka, koji slikarski ciklus ovog autora, između ostalog, ocjenjuje ovako: “Koristeći tehniku pastela koja pruža velike mogućnosti gotovo trenutne elaboracije slikarove zamisli Bilosnić je temu cvijeća iskoristio na specifičan način – dugim nizom gotovo jednakih formata načinio je pravi mali postmoderni elaborat na zadani motiv. Slobodno ga interpretirajući s namjernom citatnošću i referencama na pojedine slikare ili likovne tendencije proteklog stoljeća učinio je to bez kompleksa, očito s onom vrstom užitka koji u sebi ujedinjuje vještinu, ludički element i ponešto ironije. Bilosnić je od onih slikara koji, posebno u pastelu, vješto stvara atmosferu prožetu poetskim slikama. Na neki način njegova djela u velikom broju slučajeva manje opisuju neki konkretni predmet a više neku vrstu čuvstvenog trenutka. Više od same forme on voli dočarati kolorit prostora u kojem se ona utapa. To je nesumnjiva potvrda dobrog poznavanja métiera ali istovremeno vješto citiranje intimizma koje je u slikarstvu XX. stoljeća zauzimalo vrlo značajan segment u sferi slikarskog senzualizma.”

Tomislav Marijan Bilosnić do sad je priredio sedamdesetak samostalnih izložbi slika u tehnici monotipija, ulja, pastela, crteža i umjetničke fotografije. Član je HDLU Zadar. Objavio sedam slikarskih monografija: “Metamorfoze”, “Cvijeće ravnokotarskih vila”, “33”, “Pollockova svjetlost”, “Maske i lica”, “Mediteranski pastel” i ”Duhovi sa zadarskog Foruma”, te fotomonografiju “Skriveno kameno blago”, kao i pjesničke monografije s A. Stamaćem i Z. Tomičićem. O njegovom slikarskom opusu pisali poznati likovni teoretičari i kritičari Tonko Maroević, Antun Travirka, Vinko Srhoj, Ive Šimat Banov, Đuro Vanđura, Iva Korbler, Vlado Bužančić, Andro Filipić, Ervin Dubrović, Ivo Fadić, Helena Roguljić, Sanja Knežević, Nevnka Nekić, Mirjana Šigir, i mnogi drugi.

O Bilosnićevom slikarstvu dr. sc. Sanja Knežević je napisala i ovo: “Govoriti o slikarskom opusu Tomislava Marijana Bilosnića jednako je teško kao i definirati cjelokupnost njegova književnoga djela. Kako sam počesto napominje da svakom svojom novom knjigom pokušava riješiti novi umjetnički problem, isto bi se moglo reći i za njegovu likovnost. Gotovo da nema slikarske tehnike uz umjetničku fotografiju u kojoj se TMB nije okušao. Zreliju njegovu slikarsku fazu karakterizira rad u suhom pastelu, tehnici koja je dominanta cjelokupna njegova slikarskoga izraza. U suhom pastelu nastao je cijeli niz Bilosnićevih slika pejzažnih motiva danas sjedinjenih u ciklusima „Mediteranski pastel“ i „Cvijeće ravnokotarskih vila“. Posve nov i drukčiji Tomislav se Marijan Bilosnić u početnim godinama novoga stoljeća pokazao svojim snažnim ciklusima ulja na kartonu. Postmodernističkim citatnim ciklusom „Pollockova svjetlost“ Bilosnić je zapravo učinio avangardni, apsolutno novi preokret svoga slikarskog izraza. „Skidajući“ Pollocka ogolio je i svoju vlastitu umjetničku bit. „Pollockova svjetlost“ nosi snagu njegove poeme „Krik“, a filozofiju poetskoga ciklusa „Tigar“. Koloristička snaga i disciplinirana razuzdanost geste ove Bilosnićeve slikarske faze nagovijestila je nov zaokret njegova umjetničkog traganja.”

Kao i ranijih godina na manifestaciji Odškrinimo vrata Bukovice u Zelengradu očekuje se više stotina posjetitelja, pa tako i na otvorenju Bilosnićeve izložbe “Cvijeće ravnokotarskih vila”, koja je jedna od priredbi ove bogate cjelodnevne bukovačke kulturne fešte. Izložba se otvara s početkom u 15 sati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...