WikiLeaks objavio novi ekskluzivni dokument!

WikiLeaks je objavio novu ekskluzivu – nalog australskog Vrhovnog suda u Melbourneu kojim se u Australiji zabranjuje objavljivanje bilo kakvih informacija o međunarodnom korupcijskom slučaju teškom više milijuna dolara. Sud se pritom poziva na nacionalnu sigurnost kako bi se spriječilo nanošenje štete međunarodnim odnosima Australije.

Dokument slijedi tajnu osudu sedmero viših izvršnih direktora podružnice središnje australske banke RBA od 19. lipnja, a u njemu se navodi 17 pojedinaca čije se ime ne smije objavljivati. Među njima su “bilo koji aktualni premijer Malezije”, zatim aktualni predsjednik Vijetnama Truong Tan Sang, predsjednik Indonezije Susilo Bambang Yudhoyono i njegova prethodnica Megawati Sukarnoputri.

WikiLeaks u svojoj objavi za ovu zabranu objavljivanja kaže da je bez presedana.

– Ovom odlukom australska vlada ne samo je začepila usta australskom tisku, već je i stavila povez na oči australskoj javnosti – naveo je osnivač WikiLeaksa Julian Assange.

Tekst dokumenta ne može biti legalno objavljen u Australiji, pa su tamošnji mediji objavili tek površnu informaciju bez navođenja o čemu se zapravo radi. WikiLeaksova objava ubrzo su počeli dijeliti korisnici društvenih mreža Twitter i Google+ no, kako prenosi The Age, čak ni oni to ne smiju legalno objavljivati te bi mogli biti tuženi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...