Potpisan ”Sporazum o suradnji žurnih službi kod prometnih nesreća”

Na inicijativu Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije u zadarskoj hitnoj jučer je s početkom u 10 sati održan radni sastanak na kojem je potpisan Sporazum o suradnji žurnih službi Zadarske županije kod prometnih nesreća.

Istom su nazočili predstavnici službi koji sudjeluju u zbrinjavanju povrijeđenih u prometnim nesrećama i to načelnik Policijske uprave Zadarske, Neven Paškalin, diplomirani kriminalist, voditelj Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar Siniša Filipović, prof., zamjenik zapovjednika javne vatrogasne postrojbe Boris Jović, dipl. ing. zaštite od požara i Davorka Krnčević, dipl. iur., ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Prometne nesreće predstavljaju značajan javnozdravstveni problem, obzirom da im je broj iz godine u godinu u porastu, a vodeći su uzrok smrtnosti djece i mladih odnosno vodeći uzrok prijevremene smrtnosti, značajan uzrok invalidnosti, opterećuju zdravstveni sustav te utječu na socijalni i ekonomski razvoj države. Upravo iz tih razloga je protiv stradavanja u cestovnom prometu cijeli svijet podigao glas. Krenula je globalna akcija kojoj je cilj u sljedećih deset godina prepoloviti broj stradalih u prometnim nesrećama, a krovni nositelj aktivnosti je Svjetska zdravstvena organizacija te je razdoblje od 2011. – 2020. godine proglašeno Desetljećem akcije cestovne sigurnosti.

Svoj obol u nastojanju da se poboljša zbrinjavanje stradalih u prometu i pridonese smanjenju smrtnosti u prometnim nesrećama dao je i zadarski Zavod za hitnu medicinu, između ostalog osnivanjem Povjerenstva za prometne nesreće. Povjerenstvo je proteklih mjeseci održalo više radnih sastanaka sa predstavnicima ostalih žurnih službi, a kako bi se unaprijedila međusobna suradnja i komunikacija u slučaju prometnih nesreća. Sve je to rezultiralo potpisivanjem ovog sporazuma i on predstavlja početak suradnje koja će se nadograđivati u rješavanju svakodnevnih izazova u radu svih službi, a analiza učinjenog izvršiti će se nakon turističke sezone. Prijelazni period do kraja godine planiran je za usklađenje i provedbu dokumenta, izjavila je ravnateljica Zavoda, Davorka Krnčević.

Vlatko Grković, dr. med., zamjenik ravnateljice, naveo je kako su u prvih šest mjeseci ove godine ekipe hitne medicinske pomoći Zavoda intervenirale na 273 prometne nesreće, a zbrinuto je ukupno 380 povrijeđenih osoba.

Svjetski trend porasta broja prometnih nesreća bilježi i Zadarska županija pa se tako u 2013. godini dogodilo 5,7 % više prometnih nesreća u odnosu na 2012. godinu. Zadarska županija se u 2013. godini nalazila na visokom 4. mjestu u Hrvatskoj po broju prometnih nesreća i stoga smo, imajući u središtu u prometu povrijeđenu osobu, sjeli i vidjeli što možemo poduzeti kako bi napravili sve da stradali u prometu dobije maksimum, a otkako smo zaprimili poziv o prometnoj nesreći pa do njegove predaje u bolnici, izjavio je Zlatko Kožar, dr. med., predsjednik Povjerenstva za prometne nesreće Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije.

Potpisani Sporazum o suradnji žurnih službi Zadarske županije kod prometnih nesreća je samo jedna od mjera koje je Zavod poduzeo sa ciljem da se podigne zbrinjavanje stradalih u prometnim nesrećama na jednu višu razinu i da se smanji smrtnost u prometu te predstavlja početak bolje suradnje među žurnim službama u Zadarskoj županiji i njihove bolje međusobne usklađenosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...