“Koliko kuhara, toliko brudeta” moto je ovogodišnje paške brudetijade
Brudet, brodet, brujet – ma kako ga nazivali i na koji ga način pripremali, jedno je sigurno; to je jelo koje budi sjećanja na more i brodice, bogatstvo podmorja i spretne ribarske ruke te punoću mirisa i okusa tradicionalne morske kuhinje.
Već poznata brudetijada grada Paga ove će godine, pod nazivom More na stolu, 20. srpnja okupiti goste i natjecatelje na Branimirovoj obali s početkom u 19 sati. Najmanje su tri vrste ribe potrebne za dobar brudet, a more koje zapljuskuje razvedene obale paškog otoka, zbog svoje je ekološke čistoće bogato raznovrsnom ribom koja jamči raznolikost i jedinstvenost okusa paškog brudeta.
S pogledom na prekrasno osvijetljen most Katine, repliku mosta izgrađenog u 15. stoljeću po nacrtima poznatog mletačkog arhitekta Giambattiste Lodolija, i uz zvuke domaće glazbe, paška brudetijada pruža zaokružen gastronomski doživljaj. Najbitnije obilježje brudeta, uz korištenje što više vrsta ribe, najčešće ugora, škarpine i grdobine, jednostavnost je njegove pripreme.
Uz ribu, u loncu se kuhaju luk, češnjak, rajčica i začini te poneka mala kuharova tajna. Sastojci se slažu u slojeve, a jelo se ne miješa kako se delikatno riblje meso ne bi raspalo, već se samo s vremena na vrijeme protrese. Kao prilog najbolje je poslužiti palentu. Na koji se sve način može pripremiti brudet i ima li i istine u izreci “Koliko kuhara, toliko brudeta” pokazat će pet natjecateljskih ekipa ovogodišnje brudetijade.
U 21 sat kuhanje će nastupom popratiti paška klapa Sol, a po završetku pripreme brudete će ocijeniti žiri te će delicije biti slobodne za degustaciju.
Ove će godine za posjetitelje brudetijade biti upriličeno i pokazno ribarenje na moru pod nazivom Mreže, sviće i ferali u organizaciji ŠRD Orada čiji su članovi višestruko nagrađivani natjecatelji hrvatskih, europskih i svjetskih natjecanja u sportskom ribolovu.
Nakon podjele priznanja i proglašenja pobjednika brudetijade, manifestacija će se nastaviti glazbenim programom.