Novo i ljepše lice Obale kneza Branimira

Dio novouređene šetnice na Lipotici u koji su Grad i županijska Lučka uprava uložili 3.300.000 kuna obišli su u petak gradonačelnik Zadra, Božidar Kalmeta u pratnji župana Stipe Zrilića i zamjenika gradonačelnika Zvonimira Vračića. Tim činom i službeno se obilježio završetak radova na uređenju Obale kneza Branimira kod Veslačkog doma.

Dobro se sjećamo kako je ne tako davno izgledao taj dio Jazina. Privođenjem kraju ovoga projekta obavili smo uistinu jedan značajan posao i uoči sezone pretvorili nedavno katastrofalan dio obale u prekrasnu šetnicu, dostojnu turističkog središta, kazao je Kalmeta dodajući da će se i susjedno istezalište riješiti na način da će se riva produžiti dalje i spojiti s drugim obnovljenim dijelom, a brodove će na istezalište izvlačiti dizalica.

Tim rješenjem zadovoljni su i vlasnici brodica, a mi ćemo zadržati jedan prepoznatljivi dio zadarske tradicije, otkrio je gradonačelnik. Najavio je i izgradnju crpnih postaja Centar 1, koja će biti izgrađena u parku Jarule, ispod stare Tehničke škole, kao i Centar 2 na parkiralištu bivše zgrade Zaraušek čime će se ukloniti posljednji stari fekalni ispusti u more u tom dijelu grada.

Također, kroz idućih nekoliko dana bit će raspisan natječaj za urbanističko-arhitektonsku studiju koja je preduvjet uređenja Jazina budući da će se završetkom luke Gaženica izmjestiti trajektni i ribarski promet iz uvale čime se otvara prostor za nova rješenja.

Ta studija, na koju će se javiti, pretpostavljam, najeminentniji hrvatski arhitekti, morala bi nam dati jedno rješenje cijele uvale, a odmah nakon studije mi ćemo naručiti i urbanistički plan uređenja kako bi krenuti u daljnju realizaciju Jazina.  Osim što će tim projektima naš grad biti ljepši i uređeniji, oni su u funkciji i otvaranja novih radnih mjesta,  zaključio je gradonačelnik Kalmeta.

Inače, postavljena su nova rasvjeta i klupe, hortikulturno su uređene i zelene površine, a za oplemenjivanje okoliša utrošeno je 348 tisuća kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...