Studenti podsjetili na Zadar 1964. i dolazak Hitchcoocka, Kennedy i Sharifa

Malim vremeplovom plovili smo u Galeriji umjetnina Narodnog muzeja Zadar koja je bila domaćinom zanimljivom i iscrpnom predavanju studenata 3. godine Odjela za povijest umjetnosti Zadarskog sveučilišta o braći Anti i Zvonimiru Brkan. Program se odvijao u sklopu Festivala znanosti 2014., a tom prigodom izložene su i stare fotografije Ante Brkana.

Temeljni cilj projekta je predstavljanje istraživanja koje su proveli studenti u namjeri pak, da kroz prezentacije, predavanja i izložbu, rekonstruiraju najvažnija događanja 1964.u Zadru i bliskom okružju, s osobitim naglaskom na posjet Donatovu gradu svjetski poznatih osoba Alfreda Josepha Hitchcocka, Jacqueline Kennedy Onassis i Omara Sharifa.

[pullquote align=”left”]Ugodno i nostalgično zaplovivši na valovima sjećanja, pod vodstvom dr. sc. Antonije Mlikota realiziran je program čiji light motiv je evociranje života kraja u drugoj polovici XX. stoljeća[/pullquote]Ugodno i nostalgično zaplovivši na valovima sjećanja, pod vodstvom dr. sc. Antonije Mlikota realiziran je program čiji light motiv je evociranje života kraja u drugoj polovici XX. stoljeća, prije točno pet desetljeća. Ljubitelji zadarske prošlosti, na „Valovima“ Festivala znanosti vratili su se u 1964. i napose obilježili Hitchcockov obilazak.

Uz pomoć Znanstvene knjižnice u Zadru, Fototeke Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu, Jadran filma, Dječjeg vrtića Sunce – objekta Jazine, Galerije umjetnina Narodnog muzeja u Zadru i Vinyl bara prisjetili smo se na taj način posjeta Sir Alfreda Josepha Hitchcocka i niza ostalih događanja. U Kinoteci Hrvatskog državnog arhiva u Zagrebu sačuvan je film „Zadar u prostoru i vremenu“ koji je snimljen upravo spomenute godine u Zadru, no kako ga iz tehničkih razloga na žalost nije bilo moguće emitirati, umjesto njega se prikazao film Mirka Bašića „Zadar“ iz nešto ranijeg perioda (Jadran film, 1950, crno-bijeli, 12 minuta).

[pullquote align=”right”]U suradnji s Galerijom umjetnina Narodnog muzeja u Zadru prezentirani su kroz izložbu slavni portreti Alfreda Hitchcocka koje je za njegova posjeta napravio Ante Brkan[/pullquote]- Puštanjem glazbe s gramofonskih ploča iz tog razdoblja i organiziranjem plesnjaka cilj nam je privući stariju publiku i u potpunosti evocirati sjećanje na „doba šezdesetih“, pa je upravo zbog toga poprište dijela naših događanja i Vinyl bar. Pružit ćemo priliku našim posjetiteljima da donesu i zavrte ploče iz šezdesetih koje možda više nemaju priliku drugdje puštati. U suradnji s Galerijom umjetnina Narodnog muzeja u Zadru prezentirati ćemo kroz izložbu slavne portrete Alfreda Hitchcocka koje je za njegova posjeta napravio Ante Brkan uz još neke fotografije nastale 1964., naveli su u popratnom tekstu organizatori programa.

Umjesto otvaranja studenti su održali predavanje o braći Brkan. Inače, ove godine je sastav studenata internacionalan, a uz studente iz Hrvatske u projektu sudjeluju i studenti iz Austrije, Mađarske i Albanije koji na Sveučilištu u Zadru borave preko Tempus projekta.

Nakana festivala je da studenti i profesori izađu sa Sveučilišta i prezentiraju svoje projekte u svakodnevnim i javnim prostorima. S druge strane želja je privući što više građana na Sveučilište i stoga se izložba isječaka iz novina s prikazom najvažnijih događanja u Zadru, Hrvatskoj i svijetu iz 1964. organizira na Odjelu za povijest umjetnosti. Prezentirana građa se čuva u Znanstvenoj knjižnici u Zadru, a preuzeta je iz Narodnog lista, Slobodne Dalmacije, Vjesnika, Večernjeg lista i Svijeta. Kako je želja i da Sveučilište kao prostor bude poznato i blisko građanima organizirano je i događanje „Iz vrtića na fakultet“ u okviru kojeg se odvija izložba dječjih radova na temu valova u izvedbi trogodišnjaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...