U Zadarskoj županiji u sezoni “na tržištu” 66 tisuća apartmanskih kreveta

Dum, dum, bruuu, dum, tras…

Prijatelju, što mi drugo preostaje, tu je bila kužina s tri’esetak kvadrata, sad ću napravit dva apartmana s po petn’est kvadrata. Ha, mogu dobit barem po apartmanu dva’est eura na dan. Pa ti, prika, uzmi digitron i računaj. Še’eset puta četr’eset, za dva miseca, mojih pet plaća, priča i ne okreće uopće glavu prema sugovorniku i piscu redaka Damir A. Podaci su poznati redakciji, može kaže „inspekcija banit na vrata“.

I k’uš unda? Država ti uzme lovu, plati porez, plati prirez, struja, voda, a ne da ti ništa. Prijavit ću jedan apartman. Tek da ima na pismeno, na papirima, ovaj livi san kategorizira. Ma, kad bi to bila normalna zemlja, ne bi se ja zakonon igra. Nek’ grad i ministarstva urade svoj dio posla, eto i mene za njima. Ne, nego samo deračina. E, ne’š, bogma…, ljutito domeće domaćin i žešće i jače krene udarati teškim čekićem po krhkim zidovima.

Tu ću stavit mali ormar, desno špaker, u sredini polovni krevet iz oglasa, nabraja prašnjav pod priručnom kapom koja je jučer još bila list novinskog tjednika.

[pullquote align=”left”]Osnovni ciljevi udruživanja su: zajednička promidžba na specijaliziranim sajmovima, izrada promidžbenih materijala i kataloga, razmjena dobre prakse sa drugim iznajmljivačima, zajednički nastupi prema tijelima državne uprave i ministarstvima[/pullquote]Nije jedini, prođete li Kalalargom, Reljom, Kolovarima, da ne spominjemo Borik, Diklo, Petrčane, pa i Bokanjac, Crno, Briševo, a tek Bibinje, Biograd, Sukošan i tko zna koliko ulica, mjesta, sela i zaselaka, ne nužno u prvom redu pored mora- ista priča.

Tuče se, buši, pituraje, kreči, izolira, štema, betonira. Travanj je pred nama, sezona se sprema. Treba se prilagoditi, u nedostatku posla s radnom knjižicom, turizam je – „zlatna koka“.

Istina, sve se više ljudi bavi iznajmljivanjem apartmana. Između 103. 032 registrirana kreveta na našem području, skoro 66 tisuća ili čak 64 posto ležaja je iz obiteljskog smještaja. Baš zato je važno udruživanje malih iznajmljivača, tvrdi u društvu zamjenika Dejana Golema, Nedo Pinezić- izabrani predsjednik Strukovne skupine obiteljskog smještaja Zadarske županije osnovane u utorak.

I to upravo kako bi mogli zajednički rješavati probleme ali i nastupati na specijaliziranim sajmovima. Usput, ZD strukovna skupina četvrta je u državi, članstvo za iznajmljivače – besplatno, uz mnogo dodatnih pogodnosti, informacija, seminara…

[pullquote align=”right”]Između 103. 032 registrirana kreveta na županijskom području, skoro 66 tisuća ili čak 64 posto ležaja je iz obiteljskog smještaja. Baš zato je važno okupljanje malih iznajmljivača[/pullquote]- Treba uvažiti glas građana-malih iznajmljivača a njih se može uvažiti samo ako su dobro organizirani, ako pokažu snagu organizacije u zajedničkoj suradnji, prije svega u zajedničkim nastupima prema tijelima državne uprave ili ministarstvima. Tu je dakako i promidžba na specijaliziranim sajmovima, bez toga danas nema ništa, potom izrada kvalitetnih materijala i kataloga. Primjerice za zapadna tržišta, navode iz HGK Zadar.

Bolje će, pojašnjavaju pokretači strukovne skupine, biti ukoliko se i mali iznajmljivači prilagode i poboljšaju ponudu, ne nužno ekskluzivnim kućama s bazenima, koje su „in“ kod modernih nomada spremnih i odsjesti na kilometarski ponešto udaljenijim destinacijama.

Inače, sjednici je nazočilo 42 predstavnika obiteljskog smještaja. Prisutne je pozdravila direktorica Sektora za turizam HGK, Leila Krešić Jurić, koja je u uvodnom dijelu pojasnila model organizacije na razini RH.

Predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK, Nedo Pinezić informirao je o dosadašnjem djelovanju zajednice, nakon čega je Lea Grdović predstavila županijski model organizacije obiteljskog smještaja uz prezentaciju aktualnog stanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...