TZ Zadra u 2013. poslovala s 9.3 milijuna prihoda!

Toni Šimac, Miljenko Dunatov, Hrvoje Anić, Mario Božulić, Tomislav Fain, Dobravko Milin, Renato Švorinić i Mladenka Štura, članovi su Turističkog vijeća TZ Zadra, nakon u ponedjeljak priređene Izborne skupštine Turističke zajednice grada.

Direktor TZGZ, Zvonko Šupe, podnio je izvješće o radu za proteklu godinu koja je, kako se i očekivalo, ocijenjena uspješnom, a što se temelji i na statističkim pokazateljima. Pa je predočeno da je Gradska turistička zajednica poslovala s 9.3 milijuna kuna prihoda, ili u plusu 1.1 milijuna kuna. Lani je na administrativnom prostoru Grada Zadra evidentirano 350 tisuća dolazaka, ali i milijun i 330 tisuća noćenja. U odnosu na 2012. posljednja brojka je za čak 10 posto viša, što je navelo i nazočnog gradonačelnika da čestita turističkim djelatnicima…

[pullquote align=”left”]Lani je na administrativnom prostoru Grada Zadra evidentirano 350 tisuća dolazaka, ali i milijun i 330 tisuća noćenja. U odnosu na 2012. posljednja brojka je za čak 10 posto viša, uz ostvarenih 9.3 milijuna kuna prihoda[/pullquote]- … jer imati 10 posto više dolazaka u protekloj godini, u odnosu na godinu prije, a ako znamo da je na razini cijele zemlje to bilo oko plus pet posto, znači da smo bili dva puta bolji nego što je bio hrvatski prosjek, a to je velika stvar. I to u svakom slučaju zaslužuje jednu čestitku svima onima koji su na tome radili. Naime, onaj tko misli da bilo što i bilo gdje to dolazi slučajno taj se grdno vara, tako i naročito u turizmu. Držim da itekako možemo biti zadovoljni radom i Skupštine i Turističkog vijeća, kao i radom ljudi koji vode Turističku zajednicu. Treba naglasiti kako je baš turizam u ovom trenutku prva gospodarska grana u gradu, naravno i šire, rekao bih u županiji i državi, kazao je „poteštat“, Božidar Kalmeta.

Primijetio je kako je u ukupnoj znamenci turističkih nomada, domaćih tek deset posto, dok ih je u drugim zemljama to otprilike jedna trećina. Tako se založio za to da Zadar bude „vikend destinacija“, ona koja bi pravim i svima dostupnim kulturnim, sportskim i drugim sadržajima, na nešto kraći boravak, i ne samo u sezoni, privukla potencijalne goste iz čitave RH.

Upravo oni su nam posebno važni budući da mogu značajno povećati promet izvan udarne sezone, koja ionako ima tendenciju i našu želju širenja i produljenja, pojasnio je Kalmeta.

[pullquote align=”right”]Božidar Kalmeta primijetio je kako je u ukupnoj znamenci turističkih nomada, domaćih tek deset posto, dok ih je u drugim zemljama to otprilike jedna trećina. Tako se založio da Zadar bude „vikend destinacija“, ona koja bi, ne samo u sezoni, privukla goste iz čitave RH[/pullquote]Branko Ganzulić, v. d. predsjednika Turističke zajednice, na tom tragu, nabrajajući niz aktualnih sajmova, izrazio je mišljenje da Zadar mora postati izrazito sajmeni grad.

Trebalo bi se dodatno potruditi i organizirati nove sajmove, primjerice međunarodni sajam motoopreme i motocikala. Imamo sportski centar Višnjik koji je za sajmove idealna lokacija. Motore, ali i automobile i slično sam spomenuo, jer smatram da bi sajmovi takvog tipa primamili veliki broj posjetitelja izvan ljeta. Talijanska Padova je grad sa najvećim sajmom oldtimera, ne bi bilo loše čuti njihova iskustva i povezati se s njima, riječi su Ganzulića.

U nastavku skupštine su prihvaćena izvješća o radu Turističkog vijeća i financijsko izvješće u kojemu je i naznačen spomenuti, 4 posto viši, ukupni prihod u visini 9.298.758 kuna, pri čemu se najviše novca „ubralo“ iz boravišne pristojbe, odnosno 4. 554. 328 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...