Predsjednik Republike Ivo Josipović otvorio “Noćnjak 2014.”

Predsjednik Republike Ivo Josipović, u četvrtak poslijepodne, u hotelu Kolovare, kao visoki pokrovitelj, otvorio je Noćnjak 2014, šesnaestu po redu najprestižniju i najmasovniju maslinarsku i uljarsku manifestaciju kod nas. Prigodnoj svečanosti, uz brojne sudionike iz Hrvatske i susjednih zemalja, kao i župana Stipe Zrilića, nazočili su predstavnici domaćinskih gradova Zadra i Benkovca, Božidar Kalmeta i Branko Kutija.

Obraćajući se akterima i gostima tradicionalnog događanja pod „kapom“ Zadružnog saveza Dalmacije, predsjednik je rekao kako je maslina simbol trajnosti i upornosti, pa onda nakon svega i uspjeha. Podsjetio je da se „nakon Domovinskog rata pjevalo o neobranoj maslini ali danas je situacija na sreću apsolutno drukčija nego tada“:

Ukoliko smo negdje u našem, na žalost ne uvijek uspješnom, gospodarstvu imali dobru i smišljenu politiku, to je upravo područje maslinarstva i uljarstva. Treba reći kako su oni koji su projektirali tu djelatnost i motivirali ljude da se time bave učinili dobar posao jer su educirali brojne zaljubljenike u maslinu, a mnogima je ona postala značajan izvor prihoda. Moram kazati da su veliku ulogu odigrale i zadruge, posebno braniteljske, koje su ušle u posao maslinarstva i uljarstva, rekao je predsjednik RH.

[pullquote align=”left”]Obraćajući se akterima i gostima tradicionalnog događanja pod „kapom“ Zadružnog saveza Dalmacije, Ivo Josipović je rekao kako je maslina simbol trajnosti i upornosti, pa onda nakon svega i uspjeha. Podsjetio je da se „nakon Domovinskog rata pjevalo o neobranoj maslini ali danas je situacija na sreću apsolutno drukčija nego tada“[/pullquote]Kada je jedan maslinar Josipoviću prije čina otvaranja doviknuo kako bi se trebao pozabaviti smanjenjem uvoza jeftinih maslinovih ulja, predsjednik je u prigodnom govoru spomenuo kako hrvatska ulja, u odnosu na jeftina uvozna, imaju vrhunsku kvalitetu i da kupac zna da „kad ga kupi – kupuje zlato, a ne bofl“, a poželio je da ovogodišnji Noćnjak bude novi poticaj. Istaknuo je da se ulje i dalje uvozi, ali u tome ne vidi opasnost konkurenta.

Potpuno sam siguran da možemo stvori brend hrvatskog ulja, isprofilirati ga do kraja da je jasno da onaj tko kupuje od nas ulje kupuje zlato. Stvar je i marketinga da pokažemo tko što proizvodi. Većina našeg ulja je uistinu vrhunska, zaključio je predsjednik Ivo Josipović.

Noćnjak je najstarije okupljanje maslinara i uljara u Hrvatskoj i svake godine se odvija u drugom mjestu s ciljem unaprjeđenja domaće proizvodnje maslinova ulja i drugih maslinarskih proizvoda. Lani je održan u Tučepima. U aktualnom izdanju okupio je preko 350 tvrtki i OPG-ova iz RH, Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije i BiH, a osim ulja izložena su i zadružna vina. Priredbu koja traje četiri dana obilježit će bogat popratni program.

Prvi Noćnjak u Europskoj uniji fokusiran je na imidž hrvatskog maslinovog ulja koje treba opravdati svoju cijenu otkupa za 40 kuna. Tu su i stručna predavanja s kušaonicama, izletima u maslinike, a već je prvu večer održana i „Noć maslinara“.

Imamo izvrsno maslinovo ulje, ali sada se trebamo okrenuti promoviranju naših ulja, istaknuo je Lordan Ljubenkov predsjednik ZSD-a.

Pri ocjenjivanju uzoraka, šarolikost sorti i kvaliteta maslinova ulja stavljaju se, pod šiframa, pred certificirane senzorske ocjenjivače, članove 4 profesionalna panela iz Hrvatske, kao i službenih panela Slovenije ovlaštenog kod IOC-a (međunarodnog vijeća maslinara).

[pullquote align=”right”]Noćnjak 2014. okupio je u Zadru i Benkovcu preko 350 tvrtki i OPG-ova iz RH, Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije i BiH, a osim ulja izložena su i zadružna vina. Priredbu koja traje četiri dana obilježit će bogat popratni program[/pullquote]Postoje brojni uvjetu koji vode do kreiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja: Vremenske prilike, odgovarajući agrotehnički zahvati, optimalan stupanj zrelosti, način berbe, higijensko sanitarni uvjeti prerade, uvjeti skladištenja i punjenja.

Isto tako, čitav je niz ugodnih varijacija okusa, zahvaljujući velikom broju raznovrsnih kultivara masline, načinu,m vremenu berbe i prerade maslina, Kao rezultat uvjetovan posebnošću regija, kultivara masline i arome kultivara, svako ekstra djevičansko maslinovo ulje odražava pojedinačnu regiju i kvalitetu uzgoja.

Baš zato, pored znanstvenih i stručnih skupova, u okviru Noćnjaka, organizira se radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja“, u kojoj se uz kušanje uči kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje, kako detektirati pojedine vrline i mane maslinovog ulja, odakle dolaze pojedini nedostaci, kako izvesti usporedbe i mnogo toga.

U tu svrhu, tijekom Noćnjaka, cijelo vrijeme je otvoren i Olio bar na kojemu se mogu kušati maslinova ulja različite kvalitete, različitih sorti i različitih senzorskih obilježja, ali i uočiti njihove mirisne i okusne različitosti i sl.

Olio Gastro Show prezentira jedinstvene kombinacije maslinovih ulja i vina sa svježim namirnicama, no pokazuje kako se okusi i mirisi hrane, mijenjaju ovisno o tome koje se maslinovo ulje ili vino konzumira.

Noćnjak 2014. - nagrađeni

Priznanja

Priznanje „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu dobio je dr.sc. Frane Strikić, a priznanje „Stanko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu otišlo je u ruke Rudolfa Baldasara. Međunarodno priznanje „Cavallere Olio d’Oliva“ primio je Željko Vrsaljko iz Nadina, priznanje „Joško Niskota“ uručeno je Anki i Zlatku Buriću iz Maslinke- Šolta, Antunu Tudoru iz Milna- Hvar i Vinku Vrsaljku- Nadin, dok je posebno priznanje uljarskim zadrugama za 2013. zaslužila Poljoprivredna zadruga Maslina i vino, Polača. Iznimnu nagradu, „Zlatno pero Noćnjaka“, dobio je novinar Nedjeljko Jusup iz Zadarskog lista, a „Zlatnu amforu Noćnjaka“- Zadarska županija i Udruženje za održivo regionalno maslinarstvo Valdanos, Ulcinj, Crna Gora.

 

Program, petak, 14. veljače

9:00 – Sabor maslinara i uljara (Urod i berba maslina u Hrvatskoj 2013., Potpore u ruralnom razvoju RH, Stanje ekološke proizvodnje, Izazovi i rizici u ekološkoj proizvodnji, Ekološka proizvodnja biti ili ne biti

12:00 – Projekti i aktualnosti (Projekt „Kuća hrvatskih proizvoda, Mogućnosti korištenja solarne energije i biomase u maslinarstvu, Moj susret sa svrdlašem)

13:30 – Ručak

15:00 – Znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu (Bioekologija i štetnost maslinovog svrdlaša-Rhynchites cribripennis, O podrijetlu i botaničkoj pripadnosti masline, Sustav i uzgoj u maslinarstvu, Poželjne reproduktivne značajke oprašivača i glavne sorte u masliniku, Organoleptičke karakteristike maslinovog ulja u svezi foto-sanitarnog stanja stabla, Kemijski i senzorski profil sortnih ulja Oblice, Lastovke i Levantinke, Čimbenici koji djeluju na kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, Produktivno-edukacijski program:Maslinovo ulje, zdrava hrana i ukusan lijek)

17:00 – Olio Gastro Show (Vođeno i interaktivno kušanje maslinovih ulja u kombinaciji i sljubljenju s pripremljenim delicijima i vinima)

19:00 – Okrugli stol o zadrugarstvu (Aktualnosti u propisima- novi okviri poslovanja zadruga, Obilježavanje 150 godina poljoprivrednog zadrugarstva u Hrvatskoji Dalmaciji, Položaj i uloga zadruga u maslinarstvu i uljarstvu)

21:00 – Večera

Feed me
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...