Predsjednik Republike Ivo Josipović otvorio “Noćnjak 2014.”
Predsjednik Republike Ivo Josipović, u četvrtak poslijepodne, u hotelu Kolovare, kao visoki pokrovitelj, otvorio je Noćnjak 2014, šesnaestu po redu najprestižniju i najmasovniju maslinarsku i uljarsku manifestaciju kod nas. Prigodnoj svečanosti, uz brojne sudionike iz Hrvatske i susjednih zemalja, kao i župana Stipe Zrilića, nazočili su predstavnici domaćinskih gradova Zadra i Benkovca, Božidar Kalmeta i Branko Kutija.
Obraćajući se akterima i gostima tradicionalnog događanja pod „kapom“ Zadružnog saveza Dalmacije, predsjednik je rekao kako je maslina simbol trajnosti i upornosti, pa onda nakon svega i uspjeha. Podsjetio je da se „nakon Domovinskog rata pjevalo o neobranoj maslini ali danas je situacija na sreću apsolutno drukčija nego tada“:
– Ukoliko smo negdje u našem, na žalost ne uvijek uspješnom, gospodarstvu imali dobru i smišljenu politiku, to je upravo područje maslinarstva i uljarstva. Treba reći kako su oni koji su projektirali tu djelatnost i motivirali ljude da se time bave učinili dobar posao jer su educirali brojne zaljubljenike u maslinu, a mnogima je ona postala značajan izvor prihoda. Moram kazati da su veliku ulogu odigrale i zadruge, posebno braniteljske, koje su ušle u posao maslinarstva i uljarstva, rekao je predsjednik RH.
[pullquote align=”left”]Obraćajući se akterima i gostima tradicionalnog događanja pod „kapom“ Zadružnog saveza Dalmacije, Ivo Josipović je rekao kako je maslina simbol trajnosti i upornosti, pa onda nakon svega i uspjeha. Podsjetio je da se „nakon Domovinskog rata pjevalo o neobranoj maslini ali danas je situacija na sreću apsolutno drukčija nego tada“[/pullquote]Kada je jedan maslinar Josipoviću prije čina otvaranja doviknuo kako bi se trebao pozabaviti smanjenjem uvoza jeftinih maslinovih ulja, predsjednik je u prigodnom govoru spomenuo kako hrvatska ulja, u odnosu na jeftina uvozna, imaju vrhunsku kvalitetu i da kupac zna da „kad ga kupi – kupuje zlato, a ne bofl“, a poželio je da ovogodišnji Noćnjak bude novi poticaj. Istaknuo je da se ulje i dalje uvozi, ali u tome ne vidi opasnost konkurenta.
– Potpuno sam siguran da možemo stvori brend hrvatskog ulja, isprofilirati ga do kraja da je jasno da onaj tko kupuje od nas ulje kupuje zlato. Stvar je i marketinga da pokažemo tko što proizvodi. Većina našeg ulja je uistinu vrhunska, zaključio je predsjednik Ivo Josipović.
Noćnjak je najstarije okupljanje maslinara i uljara u Hrvatskoj i svake godine se odvija u drugom mjestu s ciljem unaprjeđenja domaće proizvodnje maslinova ulja i drugih maslinarskih proizvoda. Lani je održan u Tučepima. U aktualnom izdanju okupio je preko 350 tvrtki i OPG-ova iz RH, Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije i BiH, a osim ulja izložena su i zadružna vina. Priredbu koja traje četiri dana obilježit će bogat popratni program.
Prvi Noćnjak u Europskoj uniji fokusiran je na imidž hrvatskog maslinovog ulja koje treba opravdati svoju cijenu otkupa za 40 kuna. Tu su i stručna predavanja s kušaonicama, izletima u maslinike, a već je prvu večer održana i „Noć maslinara“.
– Imamo izvrsno maslinovo ulje, ali sada se trebamo okrenuti promoviranju naših ulja, istaknuo je Lordan Ljubenkov predsjednik ZSD-a.
Pri ocjenjivanju uzoraka, šarolikost sorti i kvaliteta maslinova ulja stavljaju se, pod šiframa, pred certificirane senzorske ocjenjivače, članove 4 profesionalna panela iz Hrvatske, kao i službenih panela Slovenije ovlaštenog kod IOC-a (međunarodnog vijeća maslinara).
[pullquote align=”right”]Noćnjak 2014. okupio je u Zadru i Benkovcu preko 350 tvrtki i OPG-ova iz RH, Slovenije, Italije, Crne Gore, Albanije i BiH, a osim ulja izložena su i zadružna vina. Priredbu koja traje četiri dana obilježit će bogat popratni program[/pullquote]Postoje brojni uvjetu koji vode do kreiranja ekstra djevičanskog maslinovog ulja: Vremenske prilike, odgovarajući agrotehnički zahvati, optimalan stupanj zrelosti, način berbe, higijensko sanitarni uvjeti prerade, uvjeti skladištenja i punjenja.
Isto tako, čitav je niz ugodnih varijacija okusa, zahvaljujući velikom broju raznovrsnih kultivara masline, načinu,m vremenu berbe i prerade maslina, Kao rezultat uvjetovan posebnošću regija, kultivara masline i arome kultivara, svako ekstra djevičansko maslinovo ulje odražava pojedinačnu regiju i kvalitetu uzgoja.
Baš zato, pored znanstvenih i stručnih skupova, u okviru Noćnjaka, organizira se radionica „Mala škola kušanja maslinovih ulja“, u kojoj se uz kušanje uči kako prepoznati ekstra djevičansko maslinovo ulje, kako detektirati pojedine vrline i mane maslinovog ulja, odakle dolaze pojedini nedostaci, kako izvesti usporedbe i mnogo toga.
U tu svrhu, tijekom Noćnjaka, cijelo vrijeme je otvoren i Olio bar na kojemu se mogu kušati maslinova ulja različite kvalitete, različitih sorti i različitih senzorskih obilježja, ali i uočiti njihove mirisne i okusne različitosti i sl.
Olio Gastro Show prezentira jedinstvene kombinacije maslinovih ulja i vina sa svježim namirnicama, no pokazuje kako se okusi i mirisi hrane, mijenjaju ovisno o tome koje se maslinovo ulje ili vino konzumira.
Priznanja
Priznanje „Pavle Bakarić“ za životno djelo u maslinarstvu dobio je dr.sc. Frane Strikić, a priznanje „Stanko Škarica“ za životno djelo u uljarstvu otišlo je u ruke Rudolfa Baldasara. Međunarodno priznanje „Cavallere Olio d’Oliva“ primio je Željko Vrsaljko iz Nadina, priznanje „Joško Niskota“ uručeno je Anki i Zlatku Buriću iz Maslinke- Šolta, Antunu Tudoru iz Milna- Hvar i Vinku Vrsaljku- Nadin, dok je posebno priznanje uljarskim zadrugama za 2013. zaslužila Poljoprivredna zadruga Maslina i vino, Polača. Iznimnu nagradu, „Zlatno pero Noćnjaka“, dobio je novinar Nedjeljko Jusup iz Zadarskog lista, a „Zlatnu amforu Noćnjaka“- Zadarska županija i Udruženje za održivo regionalno maslinarstvo Valdanos, Ulcinj, Crna Gora.
Program, petak, 14. veljače
9:00 – Sabor maslinara i uljara (Urod i berba maslina u Hrvatskoj 2013., Potpore u ruralnom razvoju RH, Stanje ekološke proizvodnje, Izazovi i rizici u ekološkoj proizvodnji, Ekološka proizvodnja biti ili ne biti
12:00 – Projekti i aktualnosti (Projekt „Kuća hrvatskih proizvoda, Mogućnosti korištenja solarne energije i biomase u maslinarstvu, Moj susret sa svrdlašem)
13:30 – Ručak
15:00 – Znanstveno-stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu (Bioekologija i štetnost maslinovog svrdlaša-Rhynchites cribripennis, O podrijetlu i botaničkoj pripadnosti masline, Sustav i uzgoj u maslinarstvu, Poželjne reproduktivne značajke oprašivača i glavne sorte u masliniku, Organoleptičke karakteristike maslinovog ulja u svezi foto-sanitarnog stanja stabla, Kemijski i senzorski profil sortnih ulja Oblice, Lastovke i Levantinke, Čimbenici koji djeluju na kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja, Produktivno-edukacijski program:Maslinovo ulje, zdrava hrana i ukusan lijek)
17:00 – Olio Gastro Show (Vođeno i interaktivno kušanje maslinovih ulja u kombinaciji i sljubljenju s pripremljenim delicijima i vinima)
19:00 – Okrugli stol o zadrugarstvu (Aktualnosti u propisima- novi okviri poslovanja zadruga, Obilježavanje 150 godina poljoprivrednog zadrugarstva u Hrvatskoji Dalmaciji, Položaj i uloga zadruga u maslinarstvu i uljarstvu)
21:00 – Večera