Novi dokazi za teoriju Velikog praska

Na tiskovnoj konferenciji u Harvard-Smithsonian centru za astrofiziku objavljeno je vrlo važno znanstveno otkriće koje ide u prilog dosadašnjoj teoriji nastanka svemira poznatoj kao teorija Velikog praska. Naime, znanstvenici su potvrdili postojanje gravitacijskih valova, koji su prvi izravan dokaz da je svemir prošao kroz razdoblje takozvane inflacije, brzog širenja u milisekundama nakon Velikog praska. Ovi su valovi otkriveni u kozmičkom mikrovalnom pozadinskom zračenju, svojevrsnom odjeku Big banga.

Inflacija, koja se dogodila prije oko 13,82 milijarde godina, obilježava razdoblje od 10-36 sekundi, pa sve do nedje između 10-33 i 10-32 sekundi nakon Velikog praska. U tom se vremenu svemir proširio za otprilke 1078 puta, što je kao posljedicu ostavilo spiralne nestabilnosti u gravitacijskom polju, koje se mogu pronaći i danas a vidljive su kao polarizacija pozadinskog zračenja svemira.

Gravitacijske je valove još 1916. godine predvidio Albert Einstein, i do danas su ostali jedino nepotvrđeno predviđanje koje proizlazi iz Opće teorije relativnosti. Njihovo je postojanje dokazano u okviru eksperimenta BICEP2 (Background Imaging of Cosmic Extragalactic Polarization), koji se odvija u blizini Zemljinog južnog pola.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...