Bez Ureda državne uprave, po papire ne treba u Split!

Hrvatska uskoro neće kao sada imati 20 mjesnih ureda državne uprave već samo njih pet, predlaže Vlada izmjenama Zakona o sustavu državne uprave koji je uputila u redovnu saborsku proceduru nakon koje bi četvrtina državnih ureda u odnosu na danas bili ubuduće nadležni za područja nekoliko županija.

Tako bi postojali uredi državne uprave za središnju Hrvatsku, za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku, kao i za Dalmaciju, a smanjenjem broja uprava želi se postići učinkovitija raspodjela poslova i određena financijska ušteda zbog smanjenja broja izvršitelja.

Riječ je o snažnoj intervenciji u državnu upravu. Ured državni uprave se okrupnjavaju temeljem upravne logike, broja stanovnika, veličinom upravnog područja i njegove povezanosti. Predloženim pristupom dobivamo mogućnost korištenja najboljih stručnjaka na toj razini za rješavanje predmeta. Na taj način postižemo normalizaciju upravnog postupanja, ističe zamjenik ministra uprave Zoran Pičuljan.

[pullquote align=”right”]Umjesto 20 trebali bi imati samo pet Ureda državne uprave, i to za središnju Hrvatsku, za sjeverozapadnu Hrvatsku, za Slavoniju i Baranju, za Istru, Hrvatsko primorje, Dalmaciju, kao i za Liku i Gorski kotar[/pullquote]Uspostavom novog ustrojstvenog modela ostvarit će se i određene uštede jer će se smanjiti broj predstojnika ureda i njihovih zamjenika s 20 na pet, a broj službi sa dosadašnjih 84 na 35. Kako će se točno odvijati reorganizacija i što će biti s ukupno 90 ispostava, 302 matična ureda i 2.801 službenikom, nitko ne zna. Pa niti onaj popularni, visoki izvor informacija….

Međutim, nešto drugo se ipak zna. Prema prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sustavu državne uprave, kojim se predlaže preustroj ureda državne uprave u županijama, Zadar više neće biti sjedište ureda državne uprave, već postaje područni ured ili ispostava Ureda državne uprave za Dalmaciju čije se sjedište smješta pod Marjan.

Kako će to točno izgledati, regulirat će se kroz uredbu, no građani u biti neće ništa izgubiti, niti će po potrebne papire i dozvole morati ići u Split, kako se špekulira. Tek, na ulazu zgrade u Ulici Ivana Mažuranića stavit će se nova ploča s natpisom Ured državne uprave za Dalmaciju, a ispod toga će pisati Zadar. Hoće li biti i otpuštanja zaposlenika, točno se ne zna.

Iako je prvenstveni cilj reorganizacije unaprjeđenje u pružanju upravnih usluga, uspostavom novog ustrojstvenog modela ureda državne uprave, ujedno će se ostvariti i određene uštede, koje će biti vidljive prvenstveno zbog smanjenja broja ureda. Konkretno, smanjenja broja unutarnjih ustrojstvenih jedinica, smanjenja broja rukovodećih radnih mjesta i objedinjavanjem obavljanja poslova sadašnjih službi za zajedničke poslove u jednu službu odnosno jednu ustrojstvenu jedinicu u pojedinim upravnim uredima. Radom ureda državne uprave upravljat će predstojnik koji će imati status državnog dužnosnika, a Vlada će ih imenovati na prijedlog ministra uprave u roku 30 dana od dana stupanja na snagu zakona.

Kako se pojašnjava, zakonom se predviđa i mogućnost da građani, odnosno stranke, na jednom upravnom mjestu mogu podnijeti zahtjeve za ostvarenje nekog prava iz mjesne nadležnosti drugog ureda državne uprave ili iz nadležnosti središnjih upravnog tijela.

U tom slučaju zahtjev će se po službenoj dužnosti, bez odgode, dostaviti na rješavanje mjesno nadležnom uredu državne uprave, odnosno nadležnom središnjem tijelu u državnoj upravi. Premijer Zoran Milanović istaknuo je da predloženim promjenama u sustavu državne uprave županije neće u nikakvom pogledu izgubiti ovlasti koje imaju i sada.

Podsjetimo kako se Božidar Kalmeta na nedavnoj proslavi 24. rođendana Hrvatske demokratske zajednice, žestoko obrušio na koalicijsku Vladu i naročito se usprotivio regionalizaciji koja se, kako je kazao, tiho provodi u RH.

Najprije je naša carina postala područni ured, pa nam je područni ured postala i porezna uprava, onda i policija neće biti uprava nego nekakav ured nekoga, da ne pričam o filijalama zdravstvenim i mirovinskog sustava. Uskoro će izmjestiti i urede državne uprave kojih će navodno biti pet, pa će naš ured biti područni ured nekog ureda. Navodno, želi se razvijati samo ‘kvintet’ velikih gradova, a drugi neka stagniraju, ali kad se šalje inspekcija po zemlji onda nema samo tih pet velikih gradova nego ih ima šest jer tu tada treba dodati i nas, naglasio je ‘poteštat’ i dopredsjednik HDZ-a…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...