Tko je vlasnik prve privatne gradske ulice?!

Iako smo još u siječnju pisali i upozorili djelatnike Grada Zadra kako u samom srcu stare gradske jezgre već duže vremena stoji željeznim vratima zatvorena gradska ulica Ćirila Ivekovića, po dobrom starom običaju ista su još uvijek unatoč jugu, buri, kiši, Suncu, postojana kao “Taft”. I dalje služe kao ulaz na privatni posjed, prema svemu sudeći, hostela “Elena” koji se nalazi u toj ulici koja je svojedobno zatvorena i zidom kako bi se navodno zbog straha od urušavanja obližnje derutne zgrade, (prema nekim izvorima, budućeg hostela uhićenog bivšeg državnog tajnika Zdravka Livakovića) stanari zaštitili od situacija opasnih po život?! Naravno, ulica ima i prikladni poštanski sandučić što je sasvim novi pristup prema javnom prostoru s kojim smo malo upoznati.

Tko je navedeno dopustio još uvijek se pitaju brojni naši sugrađani koji su nam i ukazali na ovaj pomalo ironičan čin pojedinca koji je gradsku javnu površinu prisvojio u privatno vlasništvo. Kako smo več pisali, izgleda da je u Zadru postalo sasvim normalno da javna gradska ulica postane privatno dvorište s prigodnim imenom. Dakle, nadomak gradske rive još uvijek imamo privatno dvorište koje se Monty Pythonovski zove Ulica Ćirila Ivekovića.

– Vrata od kovanog željeza u Prolazu Ćirila Ivekovića na Poluotoku u više su navrata do sad bila uklanjana budući da se radi o gradskoj ulici, a ne o privatnom zemljištu ili dvorištu. Komunalni redari još će jednom pokrenuti postupak za uklanjanje spomenutih vrata. Napominjemo, komunalno redarstvo do sada nije zaprimilo niti jednu službenu pritužbu građana niti zahtjev za uklanjanjem željeznih vrata. Upravo suprotno, na zahtjev stanara okolnih zgrada bilo je određene tolerancije od strane komunalnih redara Grada Zadra jer su se u spomenutoj ulici, dok je bila otvorena, noću događali izgredi, remetio javni red i mir pa je u nekoliko navrata morala intervenirati i policija. Dio navedene ulice jest zatvoren jer je zgrada u Ulici Sv. Nediljice ruševna i opasna za prolaznike. Komunalni redari će u okviru svojih nadležnosti obaviti uvid i reagirati ukoliko utvrde i druge nepravilnosti, kazala je prije gotovo mjesec dana Marina Mihovilović Pajkin, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnošću u Gradu Zadru, pokušavajući objasniti problem koji su morali detektirati  plaćeni gradski komunalni redari koji su navodno “vječno” na terenu, a ne medijski djelatnici.

Vrata na ulici - prolazu

Zanimljiva je činjenica, kako Grad Zadar još uvijek nije ustanovio ili barem nam otkrio tko je osoba koja neometano samovoljno opetovano postavlja kovana vrata i zatvara ovu ulicu i to očito bez ikakvih sankcija za svoje činjenje. Na opetovano postavljeni upit zašto sporna vrata još nisu uklonjena iz Grada su kratko prokomentirali:

– Za sada vam mogu samo potvrditi da su komunalni redari Grada Zadra pokrenuli postupak za uklanjanje željeznih vrata koja zatvaraju Ulicu Ćirila Ivekovića na Poluotoku, doznali smo jučer od  Mihovilović Pajkin.

Iako je dvojbeno što zapravo znači “pokrenuti postupak uklanjanja željeznih vrata”, bilo kakav pomak naprijed je pozitivan pa makar se zvao “pokretanjem”. Logika nalaže da su zaposlenici gradskog komunalnog redarstva trebali reagirati na bespravno zatvorenu ulicu odmah po dojavi te iznova postavljena vrata automatski ukloniti o trošku onoga tko ih je “komodno” bez straha od posljedica opetovano postavio. No, zadarska logika ne ide u korak s logikom Klaićevog riječnika pa u najboljem slučaju dok famozno “pokretanje” ne napravi korak dalje očekujemo da “sporna” željezna vrata možda otpadnu sama kako komunalni redari ne bi trošili svoje dragocjeno vrijeme koje im je ispunjeno promptnim rješavanjem brojnih slučajeva bespravnog narušavanja gradskog i privatnog prostora od prema svemu sudeći “zaštićenih pojedinaca!”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...