Prkos, lijenost i potištenost su poremećaji u ponašanju

‘Pravovremeno prepoznavanje i prevencija poremećaja u ponašanju kod djece predškolske dobi’ bio je naslov stručnog kratkog predavanja priređenog u Dječjem vrtiću ‘Biograd’. O toj temi prisutnim odgajateljicama i ostalom osoblju govorio je prof. dr. sc. Slobodan Uzelac.

Poremećaj u ponašanju nešto je što nastaje, a upravo u ovoj dobi ga je moguće uspješno prevenirati, kazao je istaknuti profesor socijalne pedagogije, koji je nazočnim tetama iznio najnovija znanstvena otkrića odnosno rezultate niza istraživanja.  Preporučio je i literaturu koja može biti od koristi, pogotovo u radu s mališanima koja imaju složenije probleme te vrste, a u cilju da se oni ne bi razvili u delikventno ponašanje, već u najranijoj fazi odrastanja, do uzrasta puberteta.

Potom je tijekom trajanja predavanja bilo riječi o tome što su zapravo poremećaji u ponašanju i što je uopće ponašanje, zatim koje su teškoće u prepoznavanju takvih poremećaja i koji su temeljni kriteriji za njihovo prepoznavanje kod dječaka i djevojčica.

Postoje aktivni i pasivni oblici poremećaja u ponašanju kod klinaca. Tako su aktivni oblici ponašanja lakše prepoznatljivi jer se upravo takvo dijete ističe u skupini. To su primjerice prkos, agresivnost i općenito nedisciplina. Dok su pasivni oblici teže zamjetljivi jer je riječ uglavnom o lijenosti, povučenosti ili potištenosti. Iznio je profesor i mnoštvo praktičnih primjera iz svoje bogate prakse u radu s mladima, ali i predložio stručnu literaturu koja bi pomogla u boljem sagledavanju ovakvih problema.

Sudionice predavanja pažljivo su pratile tijek predavanja, a potom u razgovoru s profesorom, pokušavale zajednički sagledati svu kompleksnost problematike, kao i usvojiti još neka saznanja koja mogu pomoći u njezinom rješavanju poteškoća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...