Ugodna glazba pospješuje rad mozga

Glazba poput svima poznatog Vivaldijevog koncerta Četiri godišnja doba, dio Proljeće, pospješuje rad našeg mozga te povećava našu pažnju i pamćenje. Glazba koja je inspirativna i podiže nas djeluje na naše emocije i podiže nam raspoloženje te time povećava naše mentalne sposobnosti, piše portal InsdeOut.hr.

 

Slušanje „Proljeća“ ubrzava mentalne procese

Istraživanje je provedeno na 17 odraslih osoba. Zadatak im je bio prepoznavati razliku između određenih podražaja čime se mjerila pažnja i pamćenje kroz brzinu njihove reakcije. Mjerena im je i aktivnost mozga tijekom obavljanja zadatka putem EEG-a. U pozadini su slušali sva četiri dijela Vivaldijevog koncerta Četiri godišnja doba, svaki dio zasebno i imali su situaciju u kojoj je u pozadini bila tišina. Rezultati ukazuju da su ispitanici imali bržu reakciju, odnosno bolju pažnju i pamćenje, kada su slušali glazbu iz dijela Proljeće, nego slušajući druge dijelove koncerta ili radeći u tišini. Glazba iz dijela Proljeće je inspirativna, ugodna i pobuđujuća te ovo istraživanje ukazuje da su naše mentalne aktivnosti poboljšane kad smo izloženi takvoj vrsti podražaja iz okoline.

 

Glazba djeluje putem emocija

Postoji indirektni utjecaj glazbe na naše mentalne sposobnosti koji djeluje putem raspoloženja i pozornosti, odnosno emocija. Mjerenja provedena putem EEG-a na ispitanicima za vrijeme istraživanja pokazuju da je glazba iz dijela Proljeće pojačala generalnu aktivnost mozga, no pojačanje se najviše očitovalo u dijelu mozga zaduženom za emocije. Glazba je očito stvorila ugodne emocije i osjećaj zadovoljstva što se pozitivno odrazilo na mentalno funkcioniranje.

 

Umjesto slatkiša glazba

Stoga u spora i lijena poslijepodneva ili za dobro jutro na početku dana, umjesto da poticaj za rad mozga i potrebnu energiju tražite u slatkišima, slušajte glazbu na tragu Proljeća iz Vivaldijeva Četiri godišnja doba. Slobodno odaberite glazbu koja vama najviše odgovara, no svakako isprobajte i Proljeće. Ta je glazba većini ljudi dobro poznata, a često se koristi u promotivne svrhe kako bi ljudima poboljšala raspoloženje i utjecala na njihovo ponašanje u smislu potrošnje. Slušanje Proljeća se može koristiti i u terapeutske svrhe, za opuštanje i slično, a ne samo kako biste podigli razinu svog mentalnog funkcioniranja. Efekt glazbe na naš um nije rezerviran samo za odrasle osobe, već pomaže i djeci da se bolje koncentriraju i umiruje ih dok su još unutar majčinog trbuha.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...