“Prošle” izmjene i dopune proračuna Općine Vir

Uz dvevet glasova ‘za’ vladajuće koalicije i 4 glasa ‘protiv’ iz oporbenih redova, na 5. sjednici Općinskog vijeća usvojene su izmjene i dopune proračuna Općine Vir, kojima je utvrđeno 46,8 milijuna kuna prihoda i 52,9 milijuna kuna rashoda poslovanja. Razlika ili, 6,1 milijun kuna minusa, nadoknađena je raspoloživim sredstvima iz prethodnih godina u približnom iznosu 6,5 milijuna kuna.

U stavci “prihodi poslovanja” najveći iznosi dolaze od poreza s cifrom -17,7 milijuna kuna, dok nešto iznad 26 milijuna kuna dolazi iz administrativnih pristojbi i po posebnim propisima. Rashodovna strana proračuna bilježi materijalne rashode u iznosu 18,3 milijuna kuna i rashode za nabavu nefinancijske imovine u visini 18,6 milijuna kuna.

U izvršenju proračuna za prvih devet mjeseci 2013. milijun kuna više od predviđenog otpalo je na rad predstavničkih i izvršnih tijela Općine Vir te na donošenje akata i mjera djelokruga predstavničkog tijela. Kapitalne pomoći trgovačkim društvima iznose 430 tisuća kuna iznad prvobitnog proračunskog plana, baš kao i rashodi za usluge obilježavanja blagdana, spomendana i obljetnica

Kada je riječ o upravim odjelima, Upravni odjel Ureda načelnika “srezan” je u izvršenju za 2,6 milijuna kuna, program javnih potreba u obrazovanju za gotovo 900 tisuća kuna, DV “Smješko” za 440 tisuća kuna, program javnih potreba u sportu Općine Vir za 735 tisuća kuna, dok je za obnovu crkvenih objekata putem Župnog ureda Vir izdvojeno 285 tisuća kuna više, ili 300 tisuća ukupno. Znatnije smanjenje sredstava u izvršenju proračuna bilježi i program poticaja razvoja turizma, gospodarstva i poljoprivrede sa 640 tisuća kuna – za koji je bilo predviđeno okruglih milijun kuna – ali se zbog izostanka interesa realiziralo samo 360 tisuća.

I unutar drugih odjela zabilježena su značajna smanjenja u izvršenju proračuna: Odjel za pravne poslove i mjesnu samoupravu ima oko 400 tisuća kuna manje, dok Odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalno gospodarstvo u prvih devet mjeseci bilježi 2,5 milijuna kuna manje u izvršenju za održavanje ceste D-306…

Kod rashodovne stavke bilježe se povećanja, poput 1,2 milijuna kuna za održavanje plaža i nerazvrstanih cesta, 450 tisuća kuna više za odvoz krupnog otpada, 1,3 milijuna kuna kapitalne pomoći trgovačkim društvima u javnom sektoru i 500 tisuća kuna više za opremanje javnih površina.

Prihvaćena su i financijska izvješća trgovačkih društava “Čisti otok”, “Vodovod Vir”, “Vir održavanje”, “Vir turizam”, “Vir zaštita” i “Virsko komunalno gospodarstvo” za prvih devet mjeseci 2013. godine, kao i financijska izvješća virskog Ureda Turističke zajednice i Dječjeg vrtića. .

Kako navodi lokalni Virski list, usvojene su i odluke o kapitalnoj donaciji poduzeću “Vodovod Vir”, raspoređivanju sredstava za politički rad stranaka i nezavisnih vijećnika u 2013. godini, kao i namjenskom korištenju općinska 2 milijuna kuna iz HBOR-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...