Masterplan o spajanju bolnica za četiri tjedna

Ministar zdravlja Rajko Ostojić danas je u Gospiću, gdje je otvorio odjel hitne medicine, odbio potvrditi medijske napise o spajanju nekih bolnica, ističući da će masterplan u vezi s tim biti gotov za četiri tjedna. Dodao je kako već prema ‘uvodnome masterplanu’ podaci poslovne analize upućuju na to da će se neke bolnice pripojiti većim županijskim bolnicama, možda i prije Nove godine. O tome će se raspraviti na Vladi, a o masterplanu će biti održana javna rasprava.

Kazao je kako ne može još odgovoriti na pitanje koliko će se bolnica spajati, no bitno je da nijedna neće biti ukinuta, a razina pružanja usluge pacijentima znatno će se poboljšati. Ukinut će se odsjeci, broj postelja po odjelima povećat će se s 10 na 15 i u budućnosti će se bolje iskorištavati liječnički kadar i oprema, kazao je Ostojić. Dodao je kako ne zna odakle novinarima informacije da će se bolnica u Pakracu spojiti sa Županijskom bolnicom u Požegi, Opća bolnica u Novoj Gradiški s Općom bolnicom u Slavonskom Brodu, da će plućne bolnice Novi Marof i Klenovnik raditi u sklopu varaždinske Opće bolnice, a da se Klinika za ortopediju u Lovranu pripaja Kliničkoj bolnici u Rijeci.

Na pitanje o učincima sanacijskih vijeća, ministar je odgovorio da mnoge županijske specijalne bolnice te domovi zdravlja samo nakon šest mjeseci rada sanacijskih upravitelja u novu godinu ulaze bez gubitka, kao Dom zdravlja u Gospiću, no ima i onih koji u tome nisu uspješni, ps slijedi nastavak sanacije.

Ostojić je s bivšim ministrom Darkom Milinovićem otvorio odjel hitne medicine u Gospiću. Investicija u Gospiću vrijedna je 3,9 milijuna kuna, a sličan odjel združenoga hitnog prijma u Ogulinu koji je Ostojić otvorio poslijepodne stoji 5,2, milijuna, što u cijelosti financira Ministarstvo zdravlja. Do kraja mjeseca trebali bi biti završeni i otvoreni odjeli hitnog prijma i u Šibeniku, Zadru i Vinkovcima, tako da će u Hrvatskoj biti 21 mjesto u kojemu su u godinu dana znatno poboljšani standardi kategorizacije hitnosti, dijagnostike i liječenja te nadzor akutnih pacijenata. U modernizaciju hitnog bolničkog prijma u 21 bolnici uloženo je 20 milijuna eura.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević navela je primjer Karlovca gdje združeni hitni prijam radi više od godinu dana te je stopa preživljavanja 23 posto veća od prijašnjeg primanja hitnih pacijenata na odvojenim odjelima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...