Kužinavanja, fritule, mendule, med i “dalmatinska kapa”
Ukupno 66 redom malih, ali i poneki iz skupine većih, proizvođača okupilo se na prodajnoj izložbi hrane, pića, delikatesa i suvenira. kojoj je danas i sutra, dakle, 13. i 14. prosinca, domaćin Arsenal.
Tradicionalna manifestacija, osma u nizu i sada već naširoko prepoznata u nazivu ‘Naši mali gušti’ pod ‘kapom’ HGK – Županijske komore Zadar i suorganizatora; HOK – Obrtnička komora Zadar, Udruženja obrtnika Zadar, TZ i Grada Zadra, Zadarske županije, TZ Zadarske županije i TZ Grada Biograda, privukla je u dva dana, baš kako se i najavljivalo, rekordan broj izlagača.
Na dvije etaže objekta postavljeni su štandovi 32 obrta i proizvodna pogona s prostora ZŽ i 34 iz osam ostalih županija i Grada Zagreba.
Posjetitelji su mogli, i naravno mogu, pronaći raznorazne potrepštine i zanimljive proizvode po pristupačnim cijenama, sniženima za 10-20 posto u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost po kojima se inače nude u dućanima. Pri tome dio zarade izlagači, a time i kupci kupnjom na ‘licu mjesta’, doniraju Crvenom križu za potrebe siromašnih obitelji i sugrađana.
U sklopu Tjedna solidarnosti prikupljaju se napose sredstva za 500 najsiromašnijih županijskih žitelja.
⁃ Kroštule, ne znaš šta su kroštule, Bože sačuvaj…, ljutila se Linda Medić, s naglaskom da se ne zaboravi napisati i ono;’bivša Matešić’, na provokativan upit novinara.
⁃ Pa, dalmatinski kolač, slastica. To ti standardno radimo na Badnjak, nadovezuje se Niza Pupić, nudeći blago neznajućem sugovorniku tek spravljenu hrskavu deliciju ‘ala Zadar’.
⁃ Dvije ‘kuharice’ su, uz desetak kolegica, inače članica KUD-a Diklo, podijelile i recept zainteresiranim namjernicima kojih je dakako na pult čijim je ‘tronom’ suvereno ‘vladao’ Renato Kraljev, primamio miris i kroštula i fritula.
– Tri jaja, jedna i pol kašika brašna, 25 deka cukra, dvi-tri vanilije, dvi jabuke, friški kvas, a na kil i pol brašna ide litra mlika ili pola-pola vode i mlika, podučavala je znatiželjne ‘fritoljupce’ teta Marija, dok se ‘kroštulofanovima’ ‘poizabavila’ teta Simona:
⁃ Triba ti pedeset ili šezdeset deka brašna, deset deka maslaca, osam žumanjaka, osam vanilija, korica limuna, sok od naranđe, malo soli, dvi žlice ruma pa malo vina.
[pullquote align=”right”]Na dvije etaže objekta postavljeni su štandovi 32 obrta i proizvodna pogona s prostora ZŽ i 34 iz osam ostalih županija i Grada Zagreb[/pullquote]Ekipa sluša, pamti, reklo bi se:’neš’ ti posla… No, ono što se na prvu čini poslom u tren oka, nešto je nevještijim kuharicama, i kuharima, pravi – pothvat.
⁃ Nije ni malo lako, mora se dobro pazit da ne zagori, da se ne stavi više ulja, da…, primjećuju Davor i Denis iz Hoteljersko- turističke i ugostiteljske škole koji za ‘praksu’ pomažu tetama.
I premda je prvi dan događanja nosio ‘službeni’ naslov: ‘Dan fritula i kroštula’, nije se u drevnom magazinu samo kužinavalo i degustiralo, na katu su na svoje došli ljubitelji raznolikih, prvenstveno izvornih, unikatnih i autohtonih stvarčica.
Tako i meda…
⁃ Uzmi, momak, probaj, nutkala nas je na vrhu stepenica Mira Maruna.
Na stolu ispred nje pogled je ‘šarao’ po lijepo pakiranim staklenkama meda i mednih pripravaka.
⁃ Mi smo ti Obiteljsko gospodarstvo Maruna, proizvodnjom meda se bavimo punih 200 godina. Dvanaest mjeseci, bez predaha. Pčele na ispašu vodimo u Liku i na Velebit. Radimo med svih vrsta, a tu su i propolis med, med s čkolodom, jako su dobri za snagu i energiju, za to ali i potenciju čuven je med s orasima, nabraja simpatična gospođa.
[pullquote align=”left”]Posjetitelji su mogli, i naravno mogu, pronaći raznorazne potrepštine i zanimljive proizvode po pristupačnim cijenama, sniženima za 10-20 posto u odnosu na njihovu tržišnu vrijednost po kojima se inače nude u dućanima[/pullquote]Naglašava kako se za proizvodnju, ‘prirodnu i bez ikakvih dodataka’, koristi 150 košnica, kao i da je obrt za kvalitetu dobio 25 zlatnih i devet srebrnih ‘žlica’, plus osam ‘šampionskih’ titula na međunarodnim prehrambenim natjecanjima.
– Naši domaći ljudi traže najrađe kaduljin med, za prehladu i bolest pluća. Inspekcija? Neka inspekcija, mi bi čak da ih i više ima, tko radi kako treba ne plaši se ničega…
⁃ Da, stvarno su aromatizirana vina, nu kušaj, nudi Julijan Lonić, iz istoimenog Obiteljskog poloprivrednog gospodarstva.
Binjski proizvođać vinskih proizvoda, ali i aromatiziranih keksa bez aditiva, prilčno je zadovoljan.
⁃ I sajam i organizacija i kompletna atmosfera su odlični, ovako nešto nam češče treba. Da se predstavimo potrošačima. Rijetko tko tu i zna za nas.
Međutim, zato, tvrdi, znaju u ‘stranim zemljama’.
⁃ Lani je dvi botelje našeg vina kupila turistkinja iz Melbournea. Prlično joj se svidio sadržaj, ishvalila nas je u mailovima, kaže da je isto vino tražila na australskim policama i bila razočarana kada ga nije pronašla. Ne jedino to, nego i nikakva hrvatska vina…
⁃ ‘Nešto drukčije’, naziv je pak obrta Stelle Unušić iz Biograda.
⁃ Pletem, vezem i šijem odjeću s detaljima iz starih narodnih nošnji, trenutno je pravi hit, pa i među mladima, kao modni dodatak – ‘biogradski zalistavac’.
[pullquote align=”right”]I premda je prvi dan događanja nosio ‘službeni’ naslov: ‘Dan fritula i kroštula’, nije se u drevnom magazinu samo kužinavalo i degustiralo, na katu su na svoje došli ljubitelji raznolikih, prvenstveno izvornih, unikatnih i autohtonih stvarčica[/pullquote]Dule i Mirjana Jokić, kažu kako su ‘umjetnici iz Obrovca’. Proizvode drvene bukare, stolice i pribor za jelo neobičnizh oblika i dimnenzija. Radnja ‘Eto di’ promovira dalmatiske i ličke kape, posebno atraktivne turistima, Nedjeljka Jurin prirodnu kozmetiku, Ljubomir Jurin, pokazuje oslikane oblutke, Božena Mikulandra minijaturne slike, ‘Do-ručak’ iz Šibenika- ‘Božićni kolač’…
Našlo se u ponudi raznih blagdanskih ukrasa, suvenira u raznovrsnim materijalima, pekarskih, pčelinjih i suhomesnatih roizvoda, pekmeza i džemova, tjestenina, ručno izrađenih sapuna, rakija, likera, sireva…
Popratni program vodila je Ivana Zrilić, nastupili su zbor Srednje škole ‘Stanko Ožanić’ i klapa Puntamika, a pristigla Sveta Luce darivala je prisutne s imenima: Lucija, Luce ili Lucijan.
⁃ Plimila san paketic puuun cokoladi i bonboncica, primjetila je Lucija Vita Marinković, u društvu Lucije Ćirjak i Lucijana Antonina…
U subotu se manifestacija nastavlja ‘Danom mendula’.
Prva izložba ‘Naši mali gušti 2006’ okupila je 35 izlagača, proizvođača autohtonih proizvoda iz Zadarske županije, a brojnim posjetiteljima su predstavljeni stari zanati, gradske nošnje, suveniri i folklorni plesovi. Upravo zbog tradicionalnog duha cijele manifestacije kao domaćin odabran je Arsenal, stari prostor kojemu je dan duh novog vremena.
[nggallery id=479]