Grad Zadar plaća ukrase koji traju kraće od 24 sata!?

Kao i proteklih godina tako  se i ove s blagdanskim dekoriranjem grada krenulo nakon Dana grada Zadra 24. studenog. Već po ustaljenoj proceduri gradske ulice se ukrašavaju od rubnih dijelova grada prema Poluotoku, no ove godine se požurilo i s ulicama u staroj gradskoj jezgri. Posao je i ove godine povjeren zadarskoj tvrtki “Marex Elektrostroj”, odnosno tvrtki “Plan B” kao podizvođaču, koji su putem javnog natječaja 2011. godine dobili još jednu četverogodišnju koncesiju za ovaj posao.

Za ukrašavanje grada ove je godine u proračunu planirano 300.000 kuna, a posao je temeljem javnog natječaja dodijeljen tvrtki “Marex Elektrostroj.” Taj posao uključuje montažu ukrasa, postavljanje elektroinstalacija, provjeru elemenata, zamjenu dotrajalih novima, održavanje i skladištenje tijekom godine. Grad Zadar ima obavezu provesti blagdansko ukrašavanje grada do 6.prosinca. Prema planu predviđeno je da bor na Narodni trg stiže prvi i to 25.studenog nakon čega slijedi ukrašavanje i ostalih dijelova Poluotoka kao i drugih dijelova grada. Razlog zbog kojeg se s ukrašavanjem započinje u to vrijeme je što se ukrašavanje usklađuje s programom obilježavanja Dana Grada Zadra i započinje odmah nakon 24.studenog. Grad je ukrašavanje planirao i predvidio sukladno financijskim mogućnostima i recesijskim vremenima no unatoč tome svake godine blagdanske ukrase dobiju i neke ulice i dijelovi grada koje do tada nisu bile okićene pa će tako biti i ovaj put. Vizualni identitet Narodnog trga bit će kao i dosada u skladu s blagdanskim ozračjem. Napominjemo i da se svake godine blagdanski ukrasi postave na vrijeme, istaknula je Marina Mihovilović Pajkin, glasnogovornica Grada Zadra.

Prema informacijama iz Grada ove godine će biti ukrašene brojne zadarske ulice: Obala Kralja Tomislava, Ul. Franje Tuđmana, Obala kralja Tomislava – Jazine, Narodni trg, Mihovila Klaića, Jurja Barakovića, Elizabete Kotromanić, Široka ulica,Špire Brusine, Plemića Borelli, Braće Vranjanina, Forum, Jurja Dalmatinca, Frederica Grisogona, Don Ive Prodana, Ante Starčevića, Trg Gospe Loretske, Obala Kneza Branimira, Jazine, Krešimira Ćosića, Nikole Šubića Zrinskog, Varoška, Obala Petra Krešimira IV, Bana Josipa Jelačića, J.J.Strossmayera, Obala kneza Trpimira, Put Petrića, Put Dikla, Diklo, Put Stanova, Put Kotlara, sjeverni ulaz u grad Veletržnica, južni ulaz u grad Gaženica, Novi Bokanjac, Bokanjac, Ljudevita Posavskog, Kožino te Petrčane.

Marina Mihovilović Pajkin

Novost u ukrašavanju je adventski vijenac postavljen jučer na osmerokutnoj kuli na Trgu Petra Zoranića. Novi ukrasi stavljeni su u Klaićevoj ulici te na dijelu Kalelarge od crkve sv. Šime do Hrvatskog narodnog kazališta.

Prema svemu sudeći ni ovogodišnji blagdanski ugođaj neće biti posebno skromniji što se tiče okićenih površina u usporedbi s proteklim godinama, jer se tijekom godina nakupio veliki broj ukrasa, ali će s obzirom na za 100.000 kuna manji budžet kojeg je “skresao” prije četiri godine tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić biti skromniji što se tiče noviteta. Kao i svake godine sve novo što se napravi uglavnom se smješta na Poluotok jer to područje kao centar grada ima intenciju privlačenja što većeg broja naših sugrađana, ali i gostiju. Okolna područja će uglavnom biti ukrašena kao i prijašnjih godina uz poneke male promjene.

S obzirom kako se svake godine izrađuje dio novih ukrasa i reparira dio starih, ukrašavanje se pomalo širi na sve veće gradsko područje.
Na pitanje koje postavljaju mnogi naši sugrađani, hoće li se konačno stati na kraj tome da se s ukrašavanjem grada kasni te da reparirani ukrasi ne svijetle dan nakon postavljanja što zapravo naružuje izgled grada u razdoblju kada bi trebao biti osvijetljen kako treba, a s ubzirom na uložena sredstva iz proračuna, od Grada nismo dobili odgovor.

– Još jednom ponavljamo kako se s ukrašavanjem grada ne kasni, sve teče po planu. Što se tiče uklanjanja ukrasa, ono započinje iza 6.siječnja slijedeće godine dok bor na Narodnom trgu ostaje do 15.siječnja tj. do blagdana zaštitnice grada sv. Stošije,  istaknula je Mihovilović Pajkin.

Osim financijskih sredstava za ukrašavanje grada Grad Zadar je i  za organizaciju ovogodišnjeg dočeka Nove godine izdvojio 150 tisuća kuna. Doček organizira Turistička zajednica Grada Zadra, a o novogodišnjoj čestitci građanima gradonačelnika Božidara Kalmete na Narodnom trgu u ponoć bit ćemo na vrijeme obaviješteni, kazali su u Gradu Zadru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...