Najavljena izložba “Sloboda” u čast hrvatskih generala

Dvadeset slika nastalih u lipnju 2012. u sklopu Međunarodne likovne kolonije Jadertina, kao i 30 fotografija sa svečanog dočeka generala Ante Gotovine u Zadru i Pakoštanima, autora fotografa Zvonka Kucelina i Željka Karavide, bit će u subotu, 16. studenog, predstavljeno na izložbi što će se pod nazivom ‘Sloboda’ prirediti u povodu godišnjice oslobađajuće presude hrvatskim generalima. Posjetitelji događanja moći će tom prilikom pogledati i kratki film o svečanom dočeku generala Gotovine koji je snimio Leonardo Lisica.

Najavljeno je to na novinskoj konferenciji koja se priredila u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije, a na kojoj su u ime organizatora, Zadarske županije, Grada Zadra i Narodnog muzeja Zadar, sudjelovali župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Božidar Kalmeta, ravnateljica NMZ-a Renata Peroš i brigadir u mirovini Željko Dilber kao predstavnik branitelja.

Danima, tjednima i mjesecima smo strepili kakva će biti presuda. Na koncu je bila pravedna, onakva kakva je i trebala biti, dakle oslobađajuća. Naravno da smo odahnuli i da smo odluku o tome ushićeno dočekali, od prvog do posljednjeg slova. Baš kao i završne riječi predsjednika Haškog suda, Theodora Morona, nakon čega je nastalo neviđeno slavlje u cijeloj zemlji. Ne samo zbog slobode generala, nego i jer je Domovinski rat, kao častan, obrambeni i oslobodilački dobio pravilan tretman u međunarodnim relacijama. Prigodnom izložbom i ostalim popratnim programom zaboravit ćemo na ružne teme i u središte pažnje staviti godinu dana slobode predstavljenu kroz umjetnost fotografije, slike, mode, glazbe i filma, kazao je Zrilić podsjećajući kako su se u međuvremenu poslije povratka generala kućama i obiteljima dogodile mnoge značajne stvari poput ulaska Hrvatske u EU.

– I jednim i drugim je obilježena naša budućnost. Naša i njihova sloboda, naglasio je župan.

Renata Peroš podsjetila je – pak- kako je prošle godine priređena međunarodna likovna kolonija u čast operacije Oluja, a sudionici su posjetili Bibinje, Polaču, Škabrnju i Starigrad.

Na izložbi će biti prezentirani njihovi radovi, kao i platno 9×2 metra s likom generala Gotovine koje su u koloniji napravili uz potporu članova udruga proizašlih iz Domovinskog rata i koje je povodom, tijekom i nakon, izricanja presude bilo izvješeno na Gradskoj straži.

Izložbom slavimo godinu dana slobode generala i ponosa hrvatskog naroda, što je prepoznat njihov značaj i trud koji su u ratu i miru uložili u oslobođenje Hrvatske i bolju budućnost hrvatskog naroda, kazala je ravnateljica muzeja.

Božidar Kalmeta, rekao je kako  je prošlogodišnja sjednica Gradskog vijeća, koja se održala nakon presude, uoči proslave Dana grada Zadra i blagdana Sv.Krševana, bila najsvečanija ikada budući da je na njoj bio nazočan i general Ante Gotovina.

Tu oslobađajuću presudu sada prikazujemo kroz umjetnost, što je dobro. Jer dok umjetnost prikazuje događaje znači da živimo u miru, zaključio je gradonačelnik Zadra.

Uz sve što smo s našim zapovjednikom prošli i naučili u ratu, još više smo naučili nakon rata, u haškoj agoniji. Naučili smo kako i u takvim trenucima ostati častan i ponosan hrvatski vojnik, naglasio je, uz podosta emocija, Željko Dilber, dobar prijatelj generala Gotovine i predstavnik županijskih branitelja. Na upit hoće li i sam general sudjelovati na svečanom otvorenju izložbe, Dilber je odgovorio: Ovog trenutka mogu samo reći – mi ga očekujemo

Svečano otvorenje izložbe održat će se u subotu, 16. 11. u 11 sati u Koncertnoj dvorani Kneževe palače koja je i sama simbol kulturocida i stradavanja u Domovinskom ratu.  Posjetitelji će moći vidjeti i modnu reviju koju su pripremili učenici Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, ali i poslušati klapu Munita,

U Den Haagu je lani, na isti datum, Žalbeno vijeće Haškog suda poništilo osuđujuće presude za progon i deportiranje pri čemu je izreklo oslobađajuću presudu za generala Antu Gotovinu i Mladena Markača. Sudac je naredio da se generali odmah oslobode, a pala je teza o zločinačkom pothvatu s ciljem uklanjanja srpskog civilnog stanovništva iz Krajine silom ili prijetnjom sile, kao i ona o zapovjednoj odgovornosti i prekomjernom granatiranju Knina, Obrovca, Gračaca i Benkovca. Dvojicu hrvatskih generala Antu Gotovinu i Mladena Markača Haški je sud prethodno, 15. travnja 2011., proglasio krivima i osudio na 24 i 18 godina zatvora za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tijekom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...