Čokoladne praline opet u prodaji na Poluotoku
Svaka novootvorena trgovina, novo radno mjesto i promocija grada u ovim teškim vremenima, u ovom slučaju na “najslađi” način zaslužuje posebnu pozornost. Takav primjer pružio nam je naš prvi zadarski proizvođač čokolade, ali i zapaženi inovator, Dubravko Vitlov. Kruna njegovog inovatorskog duha i zalaganja je i prva specijalizirana trgovina “Vitlov čokolade” u ulici Borelli 7 koja je danas i službeno započela s radom. Vjerujemo kako će ova trgovina svojom posebnošću koja na najbolji način predstavlja mogućnosti naše županije i grada postati jedna od bitnih nematerijalnih atrakcija našeg grada, ali i RH. U ponudi “Vitlov čokolade” nalazi se nekoliko vrsta pralina, kao i tabli čokolade s raznim egzotičnim i standardnim dodacima. Vitlov smatra kako su za ovakav vid proizvodnje najbitnije kvalitetna sirovine, vješte ruke i puno ljubavi prema ovom poslu koji je zapravo Dubravkov obiteljski.
– Praline su nam najjači adut jer čokoladne table može gotovo svatko napraviti, samo je izbor sirovine bitan. Najponosniji sam na praline jer u njihovoj izradi je jako važna umješnost, znanje i tehnika, kaže Dubravko.
Čokoladne table su u ponudi s dodacima poput chilija, cvijeta soli, đumbira, sušene maraške, pistacijama, šafranom, itd., a Zadrani su, kako ističe Vitlov, jako radoznali u degustaciji novih okusa.
Prvi u Hrvatskoj, Dubravko proizvodi čokoladu s vrstom višnje koja raste samo na zadarskom području. Poznato je kako su upravo u Zadru stoljećima djelovale brojne destilerije koje su prerađivale lokalnu višnju marašku, ali i ostalo voće. Najveći i najpoznatiji proizvođač Luxardo otvorio je destileriju još 1821. godine, a njegovi su se likeri pili na kraljevskim dvorovima širom Europe. Luxardo je odavno spojio čokoladu i likere te osvajao prva mjesta na brojnim svjetskim izložbama. Duša “Vitlov” pralina je upravo spomenuta Luxardova aroma, dok tijelo proizvoda čini fina čokoladna kuvertura (couverture), obrađena na mramoru starom belgijskom metodom.
– Upornost se isplatila i zadarska čokolada je ugledala svjetlo dana na domaćem i stranom tržištu nastavijajući tradiciju započetu još prije 80 godina kada je u Zadru osnovana prva tvornica čokolade “Ausonia” koja je osvajala brojne nagrade za svoje proizvode, kazao je Vitlov.
Istaknuo je kako ga najava svjetske krize koja bi do 2020. godine najviše trebala obuhvatiti čokolatijere i vinare apsolutno ne zabrinjava.
– Ne, ne zamaram se takvim najavama. Naime izvori sirovina su u drugim zemljama gdje postoje plantaže kakaovca i gdje če svakako trebati investiranje u nove. Kriza se napuhuje na burzama, to je umjetna kriza, kao i sve druge krize koje nisu nastale zbog nedostatka sirovine već zbog nekih drugih razloga, najčešće onih financijske prirode, podizanja cijena itd. Bog je stvorio prirodu, a na nama je da je oplemenimo i iskoristimo njezine plodove, zaključio je Vitlov.
Mnogobrojni uzvanici, predstavnici Grada, Županije i TZ-a Vitlovu su dali podršku i izrazili želje da ovakva trgovina uspije s radom u našem gradu.