U četiri mjeseca na zadarskom području 338 teških krađa provaljivanjem

Sve se odigralo u trenutku. Iako su vrata bila otvorena samo nekoliko minuta, pljačka je izvedena brzo i vrlo profesionalno. Kad smo shvatili da nam je nestalo obiteljsko zlato, nismo mogli vjerovati − kazao nam je Zadranin čija se obiteljska kuća na zadarskim Stanovima ovoga tjedna našla na meti lopova.
− Lopov nije ostavio nikakve tragove i da zbog nekog čudnog osjećaja nismo provjerili zlatninu, ne bismo ni primijetili da smo opljačkani. Zlatnina je za nas imala veliku emocionalnu vrijednost i pitanje je hoćemo li je više uspjeti pronaći − navodi Zadranin, dodajući da se lopov neopazice ušuljao nakon što je pronašao otvorena vrata.

Obiteljska kuća na Stanovima samo je jedna od mnogih koje su se posljednjih mjeseci našle na meti lopova. U posljednja četiri mjeseca ove godine zadarska je policija zabilježila gotovo 25 posto više teških krađa provaljivanjem u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
− Od lipnja do listopada evidentirano je 338 teških krađa provaljivanjem, dok ih je prošle godine u istom razdoblju zabilježeno 256. Ovo znatno povećanje odnosi se na porast broja provala u stanove, kojih je ove godine bilo najviše − kazala je Nikolina Bačić, glasnogovornica zadarske policije.

Od ukupno više od 300 teških krađa, dosad ih je otkriveno samo 41 iz ove godine i sedam iz prijašnjih godina. U istom razdoblju prošle godine otkriveno je 57 kaznenih djela provaljivanjem te osam iz prethodnih godina.
− U većini su slučajeva grupe stranih državljana organizirano provaljivale i pljačkale, i to ne samo na zadarskom području. Na jednak način “operirali” su i u ostalim dalmatinskim županijama − navode iz policije.

− Osim zlatnine i novca, na njihovoj su meti najčešće stvari koje se mogu brzo prodati. Prije pljačke najčešće pozvone na vrata. Ako netko iziđe, predstave se kao trgovci, no ako odgovora nema, ulaze u stan − ističu u zadarskoj policiji.
− Nisu to klasične premetačine, jer se nakon provale pljačka stihijski. Uzimaju se stvari koje se mogu doslovce staviti pod ruku i odnijeti, a također i one koje se brzo mogu prodati, poput zlatnine i prijenosnih računala − kaže glasnogovornica policije.

Iako policija na područjima gdje je zabilježeno povećanje takvih kaznenih djela preventivno pojačava policijske ophodnje, u preveniranju provala su, navodi glasnogovornica, uz minimalne mjere tehničke zaštite, važni i građani.
− Koliko god mi radili, puno više možemo učiniti uz pomoć građana. Vrlo je važno da sve što im je sumnjivo prijave policiji − poručuje Nikolina Bačić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...