Tridesetak zadarskih vinara na Sabatini 2013.

U hvarskom hotelu Amfora sutra započinje 23. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina 2013.  Ovogodišnja Sabatina održat će se od 24. do 27. listopada 2013. godine  pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića. Uz predsjednika, Sabatinu prate i podržavaju Ministarstva poljoprivrede, poduzetništva i obrtništva, turizma te HAMAG-invest, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski savez zadruga, Splitsko dalmatinska županija i grad Hvar.

Sabatina, najstariji hrvatski vinarski susret, okupit će na jednom mjestu vodeće vinogradare i vinare Hrvatske, vinare iz inozemstva, te ljude iz struke, distributere strojeva i opreme za vinogradarstvo i vinarstvo, a otvoreno je za sve zainteresirane posjetitelje bez plaćanja kotizacije.

Sabatina nudi sudionicima stručnu edukaciju s aktualnim temama u vinogradarstvu, praktične radionice, degustaciju vina, sajam strojeva i opreme kao i studijski obilazak vinograda i znamenitosti otoka Hvara.

Dvije su poruke ovogodišnje Sabatine, pojačati izvoz i brendirati hrvatska vina u Europskoj uniji, složni su organizatori. Zadarska regija je po broju zasađenih novih trsova, vinograda koji nose oznaku eko, ali i po broju vrhunskih vina preuzela primat u Dalmaciji i svojevrsni je feniks domaćeg vinarstva.

U cijeloj je Dalmaciji ova godina rekordna po urodu grožđa, dat će ponegdje i do 30 posto više uroda ali, reći će stručnjaci, nosi okus gorčine. Razlog je tome činjenica što u ovim trenucima, na zalihama ima više od 2 tisuće hektolitara vina kojeg se nažalost nema gdje plasirati. Uvozom jeftinijih i lošijih stranih vina i općenito lošim odnosom države prema vinarstvu i vinogradarstvu u zadnjih 20 godina uništena je domaća vinarska industrija koja se danas ulaskom u EU nalazi na prekretnici.

Iz Zadarske županije svoje vino je prijavilo 30 – ak vinara i to prvenstveno ekoloških vinogradara, Tomislav Glavić iz Nadina, Željko Vrsaljko iz Nadina, Svemir Troskot iz Banjevaca, Željko Brala iz Posedarja te mnogi drugi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...