Pazite što jedete i ne možete smršavjeti? Evo zašto!

Oni koji pokušavaju skinuti onih nekoliko kilograma viška, vrlo lako skrenu s pravog puta i učine neke od najčešćih grešaka.

Ukoliko i vi mislite da je maslinovo ulje možete koristiti u neograničenim količinama ili pak da za skidanje kilograma treba izbjegavati gluten, vrijeme je da utvrdite najčešće pogrešeke prilikom držanja dijete.

 

Maslinovo ulje

Mit: Maslinovo ulje je tako dobro za mene – nikada ga ne može biti previše.

Istina: Zapravo, može. Znanstvenici upozoravaju da maslinovo ulje, iako je zdravo zbog monozasićenih masti koje blagotovrno djeluju na srce, flavonoidnih antioksidansa i vitamina E, također sadržava kalorije. Iako zdravo, maslinovo ulje je i dalje, pa tako po žlici može sadržavati 120 kalorija i 14 grama mast. Tako i prije nego li počnete kuhati, u vašoj tavici već može biti 300 kalorija, piše Huffington Post.

Pokušajte ovo: Izmjerite količnu ulja koju koristite prilikom kuhanja ili začinjanja salate. Također preporučljivo je ulje staviti u bočicu sa štrcaljkom kako bi se manje ulja potrošilo.

 

Voće

Mit: Voće je prepuno šećera, pa ako želim smršavjeti, bolje da ga izbjegavam.

Istina: Iako ‘prirodne slastice’, posebice one koj rastu na drveći imaju visok postotak prirodnog šećera, svježe voće ima druge prednosti poput minerala, vitamina i vlakana koji pomažu da se dulje vremena osjećate sitima. Sok napravljen od svježeg voća ima pak manje vlakana, dok kupovni sokovi često imaju dodanog šećera.

Pokušajte ovo: Svakoga dana pojedite dvije do tri porcije svježeg voća, kao što je šalica malina, kupina ili pak narezanih jagoda.

 

Gluten

Mit: Treba izbjegvati gluten jer napuhuje.

Istina: Oni koji pate od nadutosti od pšenice možda boluju od celijaklije, autoimunog poremećaja kod kojega pšenica oštećuje tanko crijevo, no od te bolesti boluje znatno manje ljudi no što se misli. Napomena da određeni proizvod sadrži gluten namjenjena je ljudima s tom dijagnozom. No, ljudi upravo to koriste kao dio plana za skidanje kilograma. Tako oni koji su na dijeti izbjegvaju gluten, uključujući i za srce zdrave žitarice koje nas dugo drže sitima. I što je još gore, hranu napravljeno od žitarica zamjenjuju onom napravljenom od robrađene riže, kukuruza ili sojinog brašna. Ti komercijalni proizvodi također mogu biti puni šećera i natrija, a samim time i nezdravi.

Pokušajte ovo: Prehranu prebacite iz rafiniranih žitarica u cjelovite žitarice. A čak i oni koju osjetljivi na gluten mogu uživati u proizvodima od žitarica poput heljde, prosa, lana, amaranta i quinoje.

 

Vježbanje

Mit: Ako želim smršavjeti trebam više vježbati i manje jesti

Istina: Kada drastični srežete unos kalorija , tijelu poručujte da uspori metabolizam, a samim time i gubitak kilograma. Problem je što se vaš metabolizam možda neće tako lako navići na novi režim prehrane. Stoga, ako i u kratkom roku izgubite nekoliko kilograma, velika je vjerojatnost da ćete ih vrlo brzo vratiti.

Pokušajte ovo: Prosječno treba unositi oko dvije tisuće kalorija, stoga vam taj kalkulator može pomoći da odredite koliko trebate unositi s obzirom na dob, razinu aktivnosti te težinu.

 

Orašasti plodovi

Mit: Orašasti plodovi su poput malih tableta masti

Istina: Bez obzira na to koliko je poznato da sadržavaju ‘dobre masti’ mnogi koji žele smršavjeti izbjegavaju orašaste plodove. No činjenica je da su masnoće bitan nutriijent koji također može pomoći prilikom mršavljenja jer su vrlo zasitne, a time sprečavaju prejedanje i želju za hranom.

Pokušajte ovo: Umjesto masnoga čipsa i pereca, odaberite bademe. No pripazite na veličinu porcije: dlan badema, kikirikija ili indijskih orašćića je sasvim dovoljno.

Feed me
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...