Ispijanje kave omiljenije je od seksa
Vjerovali ili ne, pijenje kave popularnije je od vođenja ljubavi. Tako barem tvrdi veliko globalno istraživanje luksuznog lanca hotela i resorta “Le Meridien”, provedeno na 7455 ispitanika u SAD-u, Kini, Njemačkoj, Francuskoj, Indiji i Dubaiju. Intervjui s ispitanicima provedeni su u razdoblju od 10. do 25. srpnja ove godine, a objavljeni su netom uoči Međunarodnog dana kave, koji se obilježava danas.
Koliko mnogima od nas jutarnji užitak u aromi ovog napitka znači, potvrđuje 78 posto ispitanika koji tvrde da bi se radije odrekli alkohola, društvenih mreža ili seksa sa svojim partnerom na godinu dana nego kave. Njih čak 53 posto misli da je dan idealnije početi uz šalicu kave nego seksom!
– Radi kave proputovao sam cijeli svijet, naposljetku i živim od nje, ali svejedno se ne bih nikada odrekao seksa u ime kave – kazao nam je, pak, Nik Orosi, jedan od najpoznatijih i najnagrađivanijih hrvatskih barista. Što je najvažnije kod nabave i spravljanja kave, pitali smo ga.
– Kvaliteta i svježina sirovine! Od loše sirovine nemoguće je napraviti dobru kavu, baš kao ni od stare kave, čak ako je bila i najbolja u svoje vrijeme. Možda mnogi ljudi to i ne shvaćaju, ali kava je sezonski plod, poput lubenice, na primjer. Veliki problem je i što ljudi preprže kavu, čime se ubije njezina izvorna aroma. Kavu mogu uništiti i loš mlinac te aparat, a iza tretiranja vode stoji cijela filozofija – rekao nam je Nik, koji posebno lošim smatra dodavanje šećera u ovaj napitak.
Šećer u kavi je živo zlo
– Šećer u kavi je živo zlo. Tek kada bi ljudi počeli piti kavu bez šećera, mogli bi uvidjeti razliku između dobrih i loših kava – zaključio je.
Govoreći o kulturi ipijenja kave, ako uzimamo kriterij brojnosti mi smo u samom svjetskom vrhu. Prema istraživanjima pijemo je više od Talijana, no ako uzmemo u obzir kvalitetu sirovina, razumijevanje sorti i spravljanje, mi smo, misli Nik Orosi, daleko od tog vrha.
– Kakva kava, kakav seks! Sve što trebam ujutro je četkica za zube – komentirala nam je uvijek simpatična TV voditeljica i pjevačica Ida Prester.
Iako ponekad pati od niskog tlaka, ona uopće ne pije kavu jer joj je, veli, previše gorka. Za razliku od nje, svoj dan bez kave ne može zamisliti Zorica Kondža.
Kondža: Baš volim meračit
– Muž me je prozvao pravom kavopijom. Kao da sam Bosanka, baš volim meračit, a pijem isključivo tursku kavu. Dodam malo mlijeka i koju žličicu šećera. Pa neće mi zbog jedne žličice propast dijeta – kroz smijeh je komentirala ova pjevačica koja se, ipak, tijekom svojih trudnoća suzdržavala od kave. Za nju je “kafenisanje” i važan društveni događaj. – Ma najlipše je gušte dijelit s drugima, pa tako i pijuckati kavu s prijama i dragim ljudima – otkrila nam je svoj “recept” Zorica.
Kava se, dakako, ne pije samo prilikom neobaveznih druženja, već se redovito servira i tijekom poslovnih sastanaka. Prema “Le Meridienovu” globalnom istraživanju, za vrijeme dugih sastanaka velika većina ispitanih (81 posto) traži kavu, a njih samo 56 posto traži vodu! Govoreći o nuspojavama povezanim s nedostatkom kave, 28 posto ispitanih misli da bi izgubilo kreativnost, njih se 22 posto uopće se ne bi moglo ustati iz kreveta, a 16 posto tvrdi da bez kave ne bi mogli komunicirati s drugim ljudima. Stoga, da vam se ne bi dogodilo takvo socijalno otuđenje uživajte u kavi, arabici ili robusti, maloj ili velikoj, s mlijekom ili bez, s toplim ili hladnim, s više ili manje pjenice… ma kako vam drago, samo nek je društvo dobro.