Građani pohrlili vidjeti čudo prirode – novi otok!

Stručnjaci, ali i brojni građani, pohrlili su danas vidjeti čudo prirode, otok koji se izdigao iz Arapskog mora nakon snažnog potresa koji je jučer uzdrmao Pakistan i u kojem je poginulo više od 230 ljudi, a gotovo 350 ih je ozlijeđeno.

– Potres je bio dovoljno jak da prouzroči formiranje oko devet metara visokog brda, koje izranja iz mora pokraj lučkog grada Gwadara – kazao je policijski službenik Mozzam Jah. Nakon što je otok formiran brojni ljudi pohitali su pogledati to čudo prirode.

– Prizor je bio malo nestvaran i osjećao sam nelagodu – kazao je mještanin Muhamed Rustam. Stručnjaci tvrde da snažni potresi, kakav je bio u Pakistanu, od 7,7 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici, može prouzročiti znatne deformacije u Zemljinoj kori. Kako je javio CNN, u područje pogođeno potresom, posebno u okrugu Awaran u kojem je najviše mrtvih, bit će poslano tisuću vojnika kako bi pružili pomoć unesrećenima te spasilačke ekipe i medicinski timovi koji će tragati za preživjelima ispod ruševina. Prema najnovijim podacima, otok je visok 20 metara, dug 90 i širok 37 metara. Udaljen je dvjestotinjak metara od obale.

I stručnjaci su iznenađeni ovim fenomenom, a australski seizmolog Gary Gibson sa sveučilišta u Melbourneu kazao je da je vjerojatno riječ o “blatnom vulkanu”. Tijekom potresa metan se s dna mora katapultirao na površinu. Otok nema čvrstu strukturu pa se očekuje da će se uskoro raspasti i potonuti.

Pakistanski geolog Shamim Ahmed vjeruje da će se to dogoditi za nekoliko mjeseci. Prema riječima jednog predstavnika u gradskom vijeću Gwadaea, sličan fenomen dogodio se prije 60 godina, kada se na istom mjestu pojavio mali otok, ali ga je ubrzo progutalo more.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...