Zadarska bolnica ide u smjenski rad

Zadarska bolnica je među zdravstvenim ustanovama koje će od 1. rujna uvesti smjenski rad, objavilo je to Ministarstvo zdravlja. Većina medicinskog osoblja u zadarskoj bolnici potpisalo je suglasnost za rad koji neće biti duži od 48 sati tjedno.

Danas je sanacijska upraviteljica Mirjana Mrčela pozivala šefove službi i kako doznajemo pokušala ih uvjeriti da povuku suglasnost. Da u tome nije uspjela dokazuje i objava za javnost resornog ministarstva koje se pohvalilo bolnicama u kojima je suglasnost povučena. U zadarskoj su šefovi odjela već napravili novi raspored rada sukladno radnom tjednu od 48 sati, a na koji imaju zakonsko pravo.

[pullquote align=”right”]S obzirom na to da je dio liječnika tijekom srpnja i kolovoza, na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukao suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno, Ministarstvo zdravlja poduzima sve mjere kako bi se građanima osiguralo nesmetano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu[/pullquote]Liječnici i sestre više ne žele raditi dulje od 48 sati, a to bi u praski značilo uz jedno dežurstvo od 24 sata da će im radni tjedan završiti uz još tri radna dana. Kako će to izgledati u praksi, a tek u vrijeme najavljenog štrajka, vidjet će se idući tjedan, kada će sve slabosti zdravstvenog sustava vođenog lošom državnom politikom izaći na vidjelo.

Iz Ministarstva zdravlja koje se nalazi s druge strane tog sustava tvrde kako je u analiziranim zdravstvenim ustanovama danas do 12 sati 27% od ukupnog broja liječnika povuklo je suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno.

Broj povučenih suglasnosti različit je u zdravstvenim ustanovama. Najveći udio povučenih suglasnosti je u zdravstvenim ustanovama u Slavoniji i iznosi 44% (9 bolnica). Slijede Dalmacija s 36% (5 bolnica), Istra i Primorje s 20% (3 bolnice) te Zagreb, sjeverna i središnja Hrvatska s 19% (17 bolnica). Analizom nisu obuhvaćene zdravstvene ustanove kojima je osnivač jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje nisu u postupku sanacije: Klinička bolnica „Sveti Duh”, Opća bolnica Gospić i Opća bolnica Ogulin, te većina specijalnih bolnica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...