Novi trend u Zadru: stan lako postane apartman

Zadrani su „sišli“ u podrume i garaže, ili odselili u sela, a svoje su – ne samo kuće i vikendice – već i stanove širom gradskih kvartova odlučili „dati“ za turizam, odnosno pretvoriti ih u apartmane i sobe za najam, te ih kao takve uredno legalizirati, odnosno kategorizirati. Gotovo u svakoj stambenoj zgradi u Zadru ima barem nekoliko stanova koji se iznajmljuju turistima, a u nekim ulazima ima ih i više u „službi turizma“.

Vesna Colić i Milojka Blaslov, službenice Odjela za ugostiteljstvo i turizam u Uredu državne uprave u Zadru koje izdaje kategorizaciju za turističke objekte, imaju pune ruke posla jer građani koji obnavljaju svoje stanove i preuređuju ih za potrebe turista, žele ih uredno kategorizirati. Doslovno svakoga dana službenice kreću u obilazak apartmana i soba koje valja kategorizirati po vrlo strogim pravilima. Na Poluotoku u Zadru, u staroj gradskoj jezgri, svakoga tjedna obavlja se kategorizacija prijavljenih objekata, nekih potpuno obnovljenih, drugih adaptiranih za turiste. Čitavi grad postaje zapravo jedno veliko apartmansko naselje, od klasičnih stambenih zgrada, do starijih stanova u starome dijelu Zadra.

 

Sve novo, a nešto fali

U većoj stambenoj zgradi nadomak gradskog mosta, penjemo se na treći kat. Tamo su Damir i Željka Kasap potpuno obnovili stan od 40-tak kvadrata za potrebe turista. Nove pločice, brušeni i lakirani parket, novi namještaj, nova pvc stolarija… Sve blista, kao da ste u nekoj hotelskoj sobi, a ne u stambenoj zgradi u središtu Zadra. Ipak, službenice nisu potpuno zadovoljne:

– Nedostaje staklo ili pločice poviše kuhinje, suđe mora biti postavljeno, na stolu stolnjak, na zid treba ići jedna prigodna slika – upućuju primjedbe koje će Damir i Željka morati ispraviti za desetak dana. Njihov će stan tada dobiti „čvrste“ tri zvjezdice, s tim što u hodnik još mora doći vješalica za odjeću i ogledalo, a u spavaću sobu bonegracije sa zavjesama, noćni „kantunali“ i lampe, sag pored kreveta…

– Kad uđemo u neki stan, prvi nam dojam s prostorom odmah sugerira koju će kategoriju, odnosno zvjezdicu, dobiti. Bude zbilja izuzetno dobrih stanova, potpuno preuređenih, ali zna biti i loših, pa čak i onih koji ne prođu kategorizaciju. Pet zvjezdica ne dajemo, ustvari tu je kategoriju dobila samo Lanterna na Viru, svjetionik pretvoren u ekskluzivni turistički sadržaj. Četiri zvjezdice su rijetke jer takvi apartmani moraju biti luksuzni, a najviše je zapravo stanova s tri zvjezdice što otprilike odgovara uobičajenom uređenju stanova u kojima svi mi živimo.

To znači korektno uređen apartman, po mogućnosti novi, dizajnom usklađeni namještaj, i ne preskupo, ali ipak ukusno uređenje. Čistoća se podrazumijeva i za objekte s 2 zvjezdice, dok se 1 zvjezdica ne daje – kaže voditeljica Odjela za turizam Vesna Colić koja je do sada kategorizirala 50 tisuća turističkih kreveta, odnosno 7,5 tisuća raznih iznajmljivača. Pri tome uvijek nastoji zadovoljiti uvjete kategorizacije koji su u Hrvatskoj puno stroži neko u drugim europskim turističkim zemljama, ali je nekad potrebno prilagoditi situaciju tamo gdje je to moguće.

 

Jedna soba zaključana

– S obzirom da bi dvije sobe u stanu – apartmanu trebale imati i dva kupatila što je minimum za tri zvjezdice, taj se problem riješi tako što se jedna soba „fizički odvoji“ odnosno zaključa i izuzme od iznajmljivanja. Puno je lakše kategorizirati stan u starijim zgradama, odnosno onim izgrađenim do 2008. godine jer se smatraju postojećim objektima, dok su novije građene zgrade podložne drukčijim propisima – kaže Colić. Damir i Željka kažu kako su se odlučili iznajmiti stan za turiste da ne stoji prazan, a ovo im je puno zgodnije nego da uzimaju podstanare. – Osim uređenja stana, postupak je zapravo jako jednostavan.

Potrebno je dobiti potvrdu građevinske inspekcije da se nad objektom ne provodi neki postupak što se najduže čeka, oko mjesec dana, a nakon toga u Uredu državne uprave procedura prikupljanja potrebne dokumentacije traje oko sedam dana, nakon čega Komisija izlazi na teren i kategorizira objekt, nakon čega ga možete početi iznajmljivati – ističe Damir koji će stan „puniti“ preko web agencije Booking.com kao i većina iznajmljivača. U portunu do njih, opet na trećem katu zgrade, dočekuje nas gospođa Tanja Kasap u stanu kojega će iznajmiti njena kći i zet. – Oni će preseliti na Vir i ovo dati za turizam osim jedne sobe koja će biti zaključana.

Ja imam svoj stan na Relji i povući ću se tamo, objašnjava Tanja dok u „baka servisu“ sprema svom unuku ručak. Njihov je stan također lijep, ali tek ga trebaju iseliti od svojih stvari, opiturati balkonski zid, dotjerati ormariće mjerila za struju. I tamo će Komisija opet za desetak dana u kontrolnu inspekciju, bude li sve u redu i taj će stan dobiti oznaku apartmana s tri zvjedice. Silazimo na Poluotok, u gradsku jezgru Zadra, gdje ulice i trgova vrve natpisima apartmani i sobe. Gostima se nudi smještaj u sezoni i izvan nje i sve što se može pretvara se u sobe i apartmane. Od Četiri kantuna prema Foši, u starijoj zgradi, svoj stančić želi iznajmiti Damir Ivanišević. Ipak, njegov će stan dobiti „samo“ 2 zvjezdice, neumoljive su Vesna i Milojka.

 

Lokacija važnija od kategorije

– Problematičan je ulaz iz portuna, ali s obzirom da se radi o zaštićenoj spomeničkoj cjelini, tu ne možemo ništa učiniti. Poviše jedne stepenice potrebno je zalijepiti reflektirajuću traku. Kvadratura je „na knap“, ali bit će priznata. Inače, sam je stan obnovljen i vrlo lijepo uređen, a činjenica je da se i nalazi u središtu stare jezgre što će sigurno utjecati na cijenu. Kategorizacija naime ne predpostavlja cijenu koja može biti viša za nižu kategoriju ili niža za višu kategoriju, ovisno i o lokaciji apartmana – objašnjava Colić.

U staroj gradskoj jezgri dočekuje nas i Zorica Marinović, u stanu koji će se iznajmiti kao – soba s kupatilom, dakle bez kuhinje. Jedan će se dio stana opet „fizički odvojiti“, a ono što se nudi gostima, vrlo je lijepo, gotovo dizajnerski, uređeno. – Mi ćemo se povući u uređenu kuću na selu, a gostima prepuštamo ovaj dio stana – kaže Zorica. Uskoro će u sve ove stanove nahrupiti turisti koji će ih većinom bukirati preko Interneta. A Zadrani? Spremajte kušine za podrume i garaže, barem dok ne prođe lito i ubere se koji euro. Dobro će doći…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...