Jerolimovu se sudi za protuzakonito nasipanje obale, mogao bi u zatvor

Zbog kaznenog djela protiv okoliša protupravnom gradnjom, u ponedjeljak je na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru sjeo načelnik općine Preko Ante Jerolimov.

Prvi čovjek općine Preko, kojega je Županijski odbor HDZ-a predložio predsjedniku stranke kao Kalmetina zamjenika u Saboru, optužen je za ilegalne građevinske radove u zaštićenom obalnom području u Sutomišćici na Ugljanu. Prema optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru, prvooptuženi Jerolimov, kao tadašnji načelnik općine Preko, i drugooptužena Mira Barišić, direktorica trgovačkog društva “Heres” sa sjedištem u Viru, terete se da su od 1. veljače do 26. ožujka 2008. godine izvodili radove na zaštićenom obalnom području, gdje su bez građevinske dozvole nasuli ukupno 570 metara četvornih, te izgradili školjeru od kamena i dva gata. − Tri sam godine bio donačelnik, a ovo mi je deveta godina, odnosno četvrti mandat, da sam načelnik općine Preko. Na svakim izborima dobivam potporu građana od 70 do 80 posto, i da je bilo ikakvih sumnjivih radnji, mještani mi sigurno ne bi dali povjerenje − kazao je nakon čitanja optužnice Jerolimov. Opovrgnuvši krivnju, obrazložio je da je Općina Preko kao investitor prije zaključenja ugovora o građenju ishodila studiju utjecaja na okoliš i prostornoplansku dokumentaciju, a da građevinsku dozvolu nije bilo potrebno zatražiti.

 

Opovrgavanje krivnje

− Teren je već prije bio nasut, što je tada, od 1998. godine, pa nadalje bilo legalno jer je na snazi bio detaljni plan obalnog dijela uvale Sutomišćice, koji je po tada važećim propisima imao snagu lokacijske dozvole − izjavio je Jerolimov u svojoj obrani.

Dodao je da su obalu sanirali nakon zahtjeva Mjesnog odbora da se to područje hitno uredi, a dva ranije izgrađena gata bila su urušena u more. Odluku da se upravo zbog takve situacije ide u hitnu sanaciju tog obalnog područja donijelo je Poglavarstvo, koje je tada smatralo da ne treba ishoditi nikakve građevinske dozvole, a takvog je stava bio i izvođač radova.

− Možda je, gledajući iz današnje perspektive, bila potrebna građevinska dozvola. Mi smo je na koncu i podnijeli 18. svibnja 2012. godine, no još nismo dobili lokacijsku dozvolu, a kamoli akt o gradnji − zaključio je Jerolimov na suđenju koje se nastavlja saslušanjem svjedoka − tadašnje potpredsjednice Mjesnog odbora Općine Preko Jadranke Selak, komunalnog redara Saše Belića i mještanina Gorana Faina, koji ima kuću na samom nasipu.

 

Tužiteljstvo traži uvjetne zatvorske kazne

Zastupnik optužbe Trpimir Kučina zatražio je da se optuženi proglase krivima i osude na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine, a da se tvrtki “Heres” odredi novčana kazna od 50 tisuća kuna. Tome se usprotivio odvjetnik, navodeći da u ovom slučaju ne postoji element protupravnosti. − Zavod za prostorno uređenje i Upravni odjel za provedbu dokumenata dobili su na uvid trenutno stanje obale i spornih gatova, kao i stanje prije izvođenja radova. Na osnovi toga donijeli su svoje stručno mišljenje − kazao je Karlo Surić, odvjetnik Mire Barešić.

 

Mira Barišić: ‘Papiri nisu bili potrebni’

Nakon što je izjavila da se ne osjeća krivom, direktorica trgovačkog društva “Heres” Mira Barišić jučer je posvjedočila kako su potpisali ugovor s Općinom Preko nakon javnog natječaja. − Usmeno smo zatražili mišljenje i savjete, nakon čega nam je rečeno da za takve radove nije potrebna nikakva dokumentacija − kazala je Barišić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...