O zakonskim uvjetima za punionice meda i pčelare
U HGK Županijskoj komori Zadar jučer je održano predavanje HACCP radionica za pčelare o zakonskim uvjetima za punionice meda i pčelare. Predavanju se odazvao velik broj pčelara i medara Zadarske županije, koji su se htjeli informirati o zakonskim regulativama i novostima koje dolaze ulaskom u EU.
– U okviru Programa pomoći subjektima u poslovanju s hranom i prilagodbi zakonskim uvjetima u području sigurnosti hrane Centar za kvalitetu Hrvatske gospodarske komore i Županijska komora Zadar organizirao je HACCP radionicu za pčelare. Naime, Zakon o hrani obvezuje sve subjekte u poslovanju s hranom na uspostavu i provođenje redovitih kontrola higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima HACCP-a, rekla je voditeljica radionice Nevenka Gašparac, pomoćnica direktora Centra za kvalitetu HGK-a.
Istaknula je da je trenutačno na tržištu najviše meda iz Kine, Turske i Argentine, a vrlo malo iz Europe i da bi to svim hrvatskim medarima trebalo dati vjetar u leđa jer bi njihov med trebao imati sigurnu prođu na europskom tržištu, samo je pitanje kako taj med plasirati i ostvariti dobru prodaju. Ipak, istaknula je potrebu sigurnosti hrane jer kod svih incidenata s hranom nije bilo toliko bitno tko je kriv jer su krivi svi u lancu, a šteta se nanosi svim proizvođačima takvih proizvoda u svijetu.