Inspekcija rada provjerava ugovore s honorarcima i konzultantima na Prisavlju!

U utorak je na Hrvatskoj radio-televiziji bila inspekcija rada. Iako su nam u HRT-ovom Uredu za odnose s javnošću potvrdili posjet inspekcije rada, nisu željeli iznositi detalje. Ipak, neslužbeno smo doznali da je inspekciju naročito zanimao ugovor koji je nova uprava na čelu s Goranom Radmanom potpisala s Nevenkom Šintić, bivšom šeficom pravne službe HRT-a. Ona je, inače, 2010. prijevremeno umirovljena na vlastiti zahtjev, zbog zdravstvenih razloga. Tom prilikom joj je isplaćena i masna otpremnina od 400 tisuća kuna. U pravni odjel javne televizije vratila se nakon imenovanja nove uprave i to u svojstvu plaćenog konzultanta.

Indexovi izvori tvrde da je Nevenka Šintić zadužena za kontrolu svih pravnih akata i ugovora, iako spomenuti odjel ima 15 zaposlenih pravnika. Šintić je samo jedna među desecima honorarnih suradnika koji se u posljednje vrijeme angažiraju na HRT-u.

Umjesto racionalizacije poslovanja i rezanja broja zaposlenika, što je najavljeno u Vladinom programu restrukturiranja, uprava HRT-a već mjesecima angažira nove kadrove i povećava budžet za honorarce. Tako je, prema informacijama Indexa, u posljednjem polugodištu 2012. godine trošak vanjske suradnje iznosio 38,5 milijuna kuna, dok je u istom polugodištu 2011. godine on bio 26 milijuna kuna. To bi značilo da je u drugoj polovici prošle godine potrošeno oko 30 posto više sredstava nego godinu dana prije toga, kada restrukturiranje nije bilo predviđeno. Ogranak HND-a na HRT-u upozorio je da najveći dio tog troška čine honorari suradnika koje je na 4. program doveo v.d. urednika Informativnog programa Domagoj Novokmet.

S HRT-a su reagirali na objavljene informacije kazavši kako je honorarna suradnja u 2012. godini bila u potpunosti u skladu s planom za 2012. “Naime, realizacija angažmana vanjskih suradnika u 2012 godini nije prekoračila planirani iznos, odnosno čak je 7 mil kn manja od ukupno planiranih sredstava”, dodali su međutim iznose nisu komentirali.

Nova uprava HRT-a nema sreće ni s najavljenim promjenama i novim Pravilnikom o unutarnjem ustroju HRT-a, jer je naišla na jedinstveno protivljenje sindikata na javnoj televiziji. U obavijesti radnicima HRT-a koju je u veljači odaslala Koordinacija sindikata upozorava se da je novi Pravilnik o unutarnjem ustroju “izrađen bez sudjelovanja socijalnih partnera, unatoč obećanju Glavnog ravnatelja i dobroj praksi koja je na HRT-u postojala”. Koordinacija smatra da takvi potezi uprave predstavljaju loš početak dijaloga između socijalnih partnera.

Sindikati očito nisu zadovoljni novim načinom upravljanja HRT-om, dok će se Inspekcija rada tek očitovati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...